Spokojenost s dosavadním působením havířovských celků v ligových soutěžích musel vyjádřit i šéftrenér SCM v Havířově Martin Janeček. „Je třeba to zaklepat, ale chlapci se ve svých soutěžích opravdu drží víc než slušně. V některých případech jsme to možná ani nečekali," pousmál se Janeček.

Ligový tým juniorů se drží na čtvrtém místě s malou ztrátou na vedoucí Warrior Brno. Protože nejvyšší soutěž – extraliga – je uzavřená, zůstává i letos jako ostatní bez možnosti postupu.

Klub tak může bez ostychu dávat příležitost v týmu trenéra Michala Janečka i početnému zástupu starších dorostenců. „Toho také využíváme. Pro mladší kluky je tato soutěž ideálním mezistupněm k tomu, aby za rok za dva zabojovali o extraligu juniorů. Hraje se tady silovější a rychlejší hokej než v dorostu, je to pro ně dobrá průprava," míní Martin Janeček.

Mladí hráči z Havířova a okolí se už v první juniorské lize prosazují. „Asi je to pro ně lepší, než kdyby skočili rovnou do extraligy juniorů a tam se půl roku nebo celou sezonu jen plácali. Tady tomu kvalitnějšímu hokeji přivyknou taky a mohou si zvýšit sebevědomí svou bodovou bilancí," přibližuje Janeček.

Spousta nejtalentovanějších juniorů, kteří v AZetu působili, už letos hraje nejvyšší soutěž. „Nejvíce kluků míří do Vítkovic a Třince, což je logické, ale někteří si našli působiště i v Olomouci, Litvínově, nebo třeba Mladé Boleslavi, se kterou posledních zhruba pět let na poli mládeže více spolupracujeme," líčí Janeček.

Aktuálnímu ligovému týmu pomohl i fakt, že sousední Karviná a Orlová své juniorky nemají, takže nejlepší hráči z obou klubů zamířili do Havířova a konkurence tudíž vzrostla. I proto jsou výsledky AZetu víc než příznivé.
Z mužstva lze vypíchnout jména jako Fejko, Heinzl či brankář Jaček, ale hlavní devízou všech hráčů je především týmovost.

Starší dorost trenéra Tomáše Urbánka se s Vítkovicemi přetahuje o pátou pozici v tabulce. První čtyřka mu sice unikne, ale bodový náskok na poslední dvě družstva z Olomouce a Vsetína má značný, takže si bude moci dovolit dávat příležitost mladším hráčům.

„K mému překvapení neměly ročníky 2000 s přechodem do staršího dorostu žádný problém. Vyplatilo se nám, že jsme jich několik zařadili do týmu už v poslední sezoně. Ale že to budou kluci zvládat tak hladce a dokonce potáhnou tým, to jsem opravdu nečekal," byl Janeček mile překvapen suverenitou prvoročáků.

V týmu pracují výborně oba gólmani J. Matoušek a Dufek, i obránci Kuchař a Ševěček, který je velkým talentem a potenciálním reprezentantem, jsou příslibem. „Starší dorost se nám jeví jako parta dříčů, je to takový živý tým. Ročníky 2000 nám ukazují svůj velký potenciál, zvláště lajna Potočný, Juhász, Bambula, která zařizuje spoustu branek," chválí Janeček.

Dorost nemá problém

Slova pochvaly se dočkal i tým mladších dorostenců. Trenér Tomáš Potěšil s ním pracoval výtečně už v poslední sezoně a letos na svou práci jen navazuje. Mladí Havířované se protlačili dokonce po základní části do kvalitnější nadstavby a budou tak mít možnost konfrontace s předními republikovými týmy.

„Na tento tým je radost pohledět. Viděl jsem pár zápasů a musím říct, že to je velice ukázněné a cílevědomé družstvo. Jeho pozice nám umožňuje koncepčně pracovat s dalšími mladými kluky, kteří se dočkají své šance. Určitě pozveme do týmu i nějaké osmáky, aby nabrali zkušenosti," mne si ruce Janeček.

V tomto celku je řada ročníků 2001, z nichž patří k osobnostem týmu Pindel, Revaj či Pavelek. „Pokud si na něco nemůžeme stěžovat, pak je to obsazení gólmanů u našich mládežnických týmů. V každém z nich máme vyzrálé borce, u mladšího dorostu je to dvojička Štipčák – Šembera, která dostává rovnoměrně prostor v brankovišti," pochvaluje si Martin Janeček.