Proti sobě se postaví celky Havířova a Karviné, které spolu válčily i loni. Tehdy se z vítězství a postupu do baráže o první ligu radovali Havířované. Jak tomu bude letos? Těžko předpokládat. AZ byl obrovským favoritem už před startem nového ročníku, během sezony jej ale devastovala zranění. I přes tyto problémy se hráči, mohutně podporovaní eskadrou svých příznivců, dostali do vytouženého finále.

Karviná se do něj dostala až z šesté pozice po základní části, zato vyřadila třetí i první tým dlouhodobé části soutěže a především chytila v play-off fazonu. „Viděl jsem Karvinou v rozhodujícím utkání v Přerově a zahrála fakt výborně. Především gólman Iláš byl jedinečný a svým výkonem mě překvapil," poznamenal trenér AZetu Tomáš Potěšil, jehož tým vyřadil ve vyřazovací části defenzivně hrající Opavu i Porubu.
„Oba soupeři se museli poprat s nepříjemnými protivníky, oba to zvládli a podle mě jsou finálové šance obou celků padesát na padesát," míní Potěšil.

Třebaže Havířovští v semifinále s Porubou žádné gólové hody nepořádali, pro finále by to nemuselo platit. Nejofenzivnější tým soutěže se na atraktivní derby těší. „Je paradox, že jsme zápasy s Porubou rozhodli v přesilovkách, ačkoliv nám právě přesilovky během sezony moc nešly. Hlavním problémem je spíš marodka. Máme hodně hráčů, u kterých nevíme, jak na tom vlastně budou. Jistotu máme jen u Hasáka (Radima Haase – pozn. aut.), bohužel je to jistota nepříjemná. Hrát nebude. Přesto se na finále těšíme. Já osobně jsem si sice víc přál Přerov, ale pro lidi to bude s Karvinou více atraktivní," míní celkem logicky Potěšil.

Jeho tým si na finále může věřit. V play-off zlepšil disciplínu, na kterou během dlouhodobé části často „dojížděl". Potěšil to potvrzuje. „Celý tým v play-off předvádí daleko lepší a zodpovědnější obrannou činnost. Moc gólů jsme ve vyřazovací části nedostali, do solidní formy se dostal i gólman Lukáš Daneček. Pokud mužstvo neopustí svoje motto, tedy že v play-off je obrana naprostý základ, můžeme si s Karvinou poradit. Ale snadné to tedy určitě nebude," konstatuje trenér havířovského favorita.

Oba soupeři se notoricky znají, sehráli spolu za poslední dva roky několik zápasů. Dá se tedy vůbec něco za těch pár dní odpočinku na souseda vymyslet? „Nějakou taktiku máme, ale bude záležet na tom, jestli se k ní vůbec dostaneme. Karviná má velice zkušený tým ostřílených hráčů se spoustou extraligových zápasů v nohách. Především v obraně mají velkou zkušenost. Na druhou stranu jsou ti hráči už trochu starší, čehož bychom měli využít, když na ně vyvineme patřičný tlak. Myslím, že v osobních soubojích bychom měli mít navrch, jenže to si nejspíš říkal i Přerov a k osobním soubojům, které vyčerpávají nejvíce, se vůbec nedostal. Karvinští to z obrany hráli velice chytře, hned nahazovali puky do středního pásma a osobní souboje nevyhledávali. Jak říkám, je to opravdu velmi zkušený tým," přikyvuje Tomáš Potěšil.

Více informací pouze v tištěném vydání a elektronickém předplatném Deníku.