Ve svých jedenadvaceti letech se stal nejmladším hráčem historie se šesti body v zápase play off NHL!

Pastrňák si doslova podmanil druhý zápas 1. kola play off NHL, ve kterém hattrickem a třemi přihrávkami řídil výhru Bostonu 7:3 nad Torontem. Boston i díky tomu vede 2:0 na zápasy.

Havířovský rodák je ve 21 letech a 324 dnech nejmladším hráčem v historii soutěže a devatenáctým celkově, který nasbíral v utkání vyřazovací části šest či více bodů. Překonal tím i největší legendu Wayna Gretzkyho, který dosud rekord držel. Tomu bylo 22 let a 81 dní, když nasbíral sedm bodů ve třetím zápase Edmontonu proti Calgary v roce 1983. Gretzky dal čtyři góly, přidal tři nahrávky a pomohl k drtivé výhře 10:2.

David Pastrňák (vlevo) se raduje se spoluhráči z další výhry.
Fenomenální Pastrňák střílí gól za gólem

Více než šest bodů zaznamenali ve vyřazovací části NHL pouze tři hráči. O rekord se dělí osmibodoví Mario Lemieux (5+3) a Patrick Sundström (3+5), Gretzky zaznamenal třikrát sedm bodů.

Pastrňák je navíc i v čele produktivity soutěže a vyrovnal rekord Phila Esposita, který si v úvodních dvou zápasech play off NHL v roce 1969 také připsal devět bodů.

„Je to skvělé, ale hrají se skvělými spoluhráči, tak se nám daří,“ usmíval se po zápase Pastrňák. U Bruins je čtvrtým rokem. V Bostonu šest bodů za večer nasbíral během play off naposledy Rick Middleton (2+4) ve finále Adamsovy divize 1983 proti Buffalo Sabres. V celé NHL měl šest bodů za zápas Stanley Cupu naposledy Claude Giroux ve druhém zápase 1. kola play off 2012 proti Pittsburgh Penguins.

David Pastrňák, hvězda Bostonu.
Pastrňák nejlepším českým mladým hráčem

Navíc je Pastrňák také prvním hráčem Bruins za posledních pět let, který dal v play off hattrick. Ve čtvrtém zápase 1. kola 2013 - rovněž proti Maple Leafs - se to povedlo jeho krajanovi Davidu Krejčímu.

„Naše řada s Bergeronem a Marchandem nastupuje ve stejném složení už nějakou chvíli, což hraje roli. Rozumíme si a daří se nám. Hrajeme skvěle,“ uvedl Pastrňák na adresu klubových parťáků.

„V každém zápase chceme být lepší. Nemyslíme na soupeře nebo na to, co by se mohlo stát. Jen chceme hrát rychle a vydat ze sebe to nejlepší,“ vysvětlil, proč se Bostonu tak daří.

Pastrňák vyrovnal český rekord v play off, který držel od 22. dubna 2006 Patrik Eliáš. Třebíčský rodák si tehdy připsal šest bodů za dvě branky a čtyři asistence při výhře New Jersey 6:1 nad New York Rangers.

David Pastrňák vsítil v NHL svůj první gól. Vlastně hned dva.
První gól v NHL! Pastrňák mohl dát i hattrick
David Pastrňák bojuje v play off NHL.
První trefa v play off. Pasta střílel, pak dostal pukem