Zvlášť když půjde o výjimečný ročník. Týmy se v základní části střetnou třikrát každý s každým. Čtyři nejlepší postoupí přímo do čtvrtfinále play off, celky na pátém až dvanáctém místě čeká předkolo. Vítěz vyřazovacích bodů postupuje do extraligy, nesestoupí opět nikdo.

Ambiciózní Havířov v létě významně posílil. Do obrany přivedl nový sportovní manažer Pavel Zdráhal s trenérem Jiřím Režnarem zkušeného Antonína Bořutu i nadějné mladíky Ondřeje Kachyňu a Ivana Lytvynova. Ti budou chodit na střídavé starty z extraligových Českých Budějovic, s nimiž AZ navázal spolupráci. V ofenzivě se budou zraky diváků upínat ke jménům jako Martin Adamský, Roman Szturc či Dominik Sklenář.

„Tým se hodně proměnil, ale většinu kluků jsem znal, takže s tím nemám problém. V šatně je nás víc starších, už asi pět. Řízení kabiny je tak lepší,“ prozradil útočník AZetu a kapitán mužstva Jan Maruna.

Aktuální stav týmu hodnotí pozitivně i vedení. „Jádro máme. Jestli někdo přijde na střídavý start nebo natrvalo, uvidíme, ale v této chvíli je kádr hotový,“ uvedl manažer Pavel Zdráhal. „Pokud jde o cíle, Havířov jde neustále nahoru, letos bychom nechtěli slevit, rádi se opět posuneme. To znamená být klidně do čtvrtého místa. Snad se nám v této nelehké době vyhnou zranění a nemoci,“ přál si.

Kolik radosti, jakou na snímku prožívá Jan Maruna, zažijí v nové sezoně havířovští hokejisté?
Havířovští hokejisté představili ambice, začínají se Sokolovem

Na výrazné změny mohlo dojít také díky tomu, že si klub navzdory krizi okolo koronaviru udržel všechny sponzory. „Beru to jako podporu naší značky. Dokonce některé partnery jsme získali navíc. Rozpočet máme pokrytý,“ řekl spokojeně prezident klubu Jaroslav Mrowiec s tím, že město se na něm podílí částkou 14 milionů pro A-tým a mládež, a další 1,6 milionu poputuje na rekonstrukci zázemí stadionu.

Během asi půlhodinové debaty zaznělo z úst aktérů několikrát slovo „extraliga“. „Při nastaveném systému, kdy jde o přímý postup, říct, že nepůjdeme nikam výš, nebo že bychom chtěli na konci prohrávat, abychom nepostoupili, nejde. Bylo by to i o jednání s městem, ale extralize bychom se nebránili,“ nevyloučil ani tuto možnost Mrowiec.

„Teď jsme však pevně nohami na zemi. V posledních sezonách jsme nic neplánovali a skončili jsme pátí a šestí. Nerad bych to teď měnil, abychom nakonec třeba nepostoupili ani do play off, a byli za kašpárky. Chceme ale být nahoře,“ potvrdil na závěr Jaroslav Mrowiec.

Klub se bude chtít opřít i pomoc diváků. Zatím prodal či vydal 750 permanentních vstupenek, Mrowiec však věří, že další vlna zájmu o hokej ještě přijde. Nový ročník začne AZ v sobotu 12. září doma se Sokolovem, přítomno může být maximálně 2000 fanoušků.

Havířov (v modrém) si doma poradil s Heřmanicemi 2:0.
Indiáni potvrdili venkovní body, zvedají se
SFC Opava-MFK Karviná
Tři venkovní body po roce. Karviná vyhrála v Opavě