Oba trenéři nahrazují dosavadní tandem Jan Daneček – Tomáš Potěšil, kteří ale nadále zůstávají v Havířově na pozicích trenérů mládeže. „Ke změně jsme se rozhodli hlavně proto, že posledních pět let jsme spoléhali výhradně na vlastní trenéry z našeho klubu, kteří dobře znali místní poměry i samotné hráče, z nichž tvořili většinu odchovanci. Tentokrát jsme si řekli, že by po těch pěti letech bylo dobré vyzkoušet něco nového a získat trenéra, který s klubem není provázaný, někoho zvenčí, který by nabídl zase trochu odlišný pohled na hokej a který by do mužstva vnesl něco jiného," vysvětluje manažer HC AZ Havířov 2010 Patrik Rimmel.

Kádr havířovských hokejistů doznal prvních změn.

Klub se rozhodl pro Štefana Mikeše, jenž má za sebou bohaté zkušenosti u slovenské dvacítky i nejslavnějšího slovenského klubu Slovanu Bratislava, odkud také do Havířova míří. Mikeš byl rovněž u postupu německého Wolfsburgu ze třetí ligy do nejvyšší německé soutěže. „Vybírali jsme ze tří kandidátů a ve prospěch trenéra Mikeše rozhodla jednak lokace obou měst, jednak fakt, že trenér umí a rád pracuje s mladými hráči. A my zatím rozhodně máme mladý tým," objasňuje Rimmel.

K ruce bude slovenskému odborníkovi Martin Janeček, známý ze svého působení u mládeže Havířova, kde dosáhl výrazných úspěchů. „Zná prostředí i samotné hráče, trenérovi přispěje svými postřehy. Chtěli jsme, aby na lavičce zůstal i někdo z domácích řad a navíc si myslíme, že Martin si šanci u mužů už zaslouží," dodal Rimmel ke jmenování Janečka asistentem trenéra.

V týmu končí například Jakub Šlahař.

Co se týká samotných hráčů, v týmu nebude pokračovat Jakub Šlahař, Martin Jakúbek a Marek Loskot. Je tedy patrné, že odchází 3. a 4. muž kanadského bodování mužstva. „To je pravda, i když zrovna u Máry Loskota jsme si představovali, že produktivitu mužstva ovládne. Čísla z předešlých sezon měl famózní, u nás je moc nepotvrdil. Měl nějaká zranění, samotného jej to mrzelo. Takový je ale hokej, ne vždy to vyjde," pokrčil rameny Rimmel.

Nejlepší muž kanadského bodování týmu Antonín Pechanec a společně s ním i Michal Sztefek a hlavně Robert Říčka si v minulé sezoně vyzkoušeli dokonce extraligová angažmá. Jak to s nimi bude dál? „Říčanovi určitě nebudeme bránit v jeho extraligové kariéře. Se Zlínem máme výborně rozjetou spolupráci, takže Robert na devadesát procent zahájí sezonu ve Zlíně, kde v sezoně hostoval. Druzí dva kluci jsou na začátku přípravy u nás a zatím s námi nikdo ohledně jejich případného angažmá v extralize nejednal," upřesnil manažer Havířova. Pechanec a Sztefek končili závěr sezony v Třinci.

Branky odcházejících hráčů by mohl nahradit důvěrně známý Petr Kanko, který předloni v Havířově působil, takže u něj Havířov ví, do čeho jde. „Kaňour hrál minulou sezonu v extraligové Žilině a měl tam velmi slušná čísla. Věříme, že mu návrat k nám prospěje," dodal Rimmel. Kankovi, který stále bydlí v Havířově, se nedávno narodilo dítě, z tohoto pohledu je pro něj pokračování v Havířově ideální a jeho návrat jistě přivítají i havířovští fanoušci, u nichž je hráč se zkušenostmi z NHL oblíben.

Antonín Pechanec předstihl v bodování týmu všechny.

Kromě něj získal klub také jedenadvacetiletého beka Martina Kečkeše ze Slovenska a také odchovance Vítkovic Romana Maliníka, který by rovněž mohl být Havířovu platný svým bodovým příspěvkem. „Proto jsme jej také oslovili. V Jihlavě i Havlíčkově Brodu patřil k lepším hráčům mužstva, podává stabilní výkony a je to velký bojovník, který by se nám svým stylem hodil," jmenuje Maliníkovy klady Patrik Rimmel.

Hráčský kádr okysličí čerstvá krev z vlastní mládežnické líhně v podobě Turšnera, Tomšů, Bednáře, Fejka, Kurovského, Křibíka či Vyčesaného.

Kádr Havířova v přípravě

Brankáři: Petr Matoušek, Lukáš Daneček, Josef Turšner, Karel Němec, Ondřej Tomšů
Obránci: Radim Ostrčil, Jiří Krisl,Martin Lenďák, Peter Bezuška, Martin Kečkeš, Daniel Graca, David Bahounek, Michal Jonáš, David Chroboček,Tomáš Jaroch
Útočníci: Michal Sztefek, Jan Maruna, Antonín Pechanec, Roman Maliník, Petr Kanko, David Klimša, Mikuláš Rimmel, Lukáš Bednář, Daniel Kurovský, Tomáš Matějek, Jan Křibík, Michal Vyčesaný, Kryštof Fejko