Tvorbu a osobnost autora výstavy představil výtvarník a pedagog Otta Dedek.

„Obrazům Bohuše Kubíčka, lze porozumět bez teoretických výkladů, není třeba pro jejich hodnocení sahat po filozofickém slovníku či brožůrkách typu Jak snadno pochopit umělecká díla. Stačí se jen dívat a cítíte vnitřně základní slovní zásobu. To je strom, louka, les, to jsou oblaka. A pak se jen vnořit do barev obrazu a hledat tu radost z tvorby, kterou do ní vložil malíř. Je přesvědčen, že umění musí přinášet lidem krásu, lásku i pohodu," uvedl docent Dedek.

Výstavní síň zdobí pohledy na přírodu a krajinu, k vidění jsou zelené louky, hory, lesy, zvířata, architektura a mnoho jiných zajímavostí. Obrazy jsou světlé, barevné, vyzařující optimistický pohled na svět.

Oblíbeným místem k malbě havířovského výtvarníka jsou hlavně Jeseníky. „Už jako kluk jsem maloval zpočátku s tužkou, uhlem, perem a pak jsem přešel na akvarel. Ten je ale náročný, takže se nyní specializuji na olejomalby. Podle mě i mých kolegů mi ovšem nejlépe jde pastel. Jsem hlavně krajinář, portréty jsou těžší, proto se do nich moc nepouštím. Moji oblíbení malíři jsou hlavně impresionisté. Sám se za malíře nepovažuji, protože když se dívám na obrazy velikých mistrů, tak se cítím jako malý lidský červ a hluboce se před nimi skláním," svěřil se Bohumil Kubíček, který letos slaví své pětasedmdesátiny.

Za léta, co maluje, se může pyšnit i s nesčetným počtem výstav jak se svou uměleckou skupinou Sušská paleta, tak i samostatných.

Hostem jubilanta na výstavě s menší prezentací je fotograf Luboš Kovář a malíř Bohumil Eineigel. O kulturní program se na vernisáži postarala cimbálová muzika Jagár, houslistka Jarmila Gradková, kytarista Martin Vaněk, pěvecká lékařská skupina a zástupci bývalého dolu Dukla. Výstava potrvá do 12. června.