Podnětem k jejímu uspořádání byla jedna z nejznámějších písniček Jarka Nohavici.

„Mnozí, zvláště z těch vzdálenějších koutů Polska i České republiky, si neuvědomují, že Těšín kdysi býval jedním městem. Chceme to připomenout a to je hlavní záměr výstavy," říká komisařka originální expozice, historička Irena French.

„Jarek Nohavica tak sugestivně zpívá o Těšíně z dob dávno minulých, že jeho písnička se přímo nabízela jako ideální námět pro její vizualizaci," dodává.

A tak se postupně, přesně jak je to v písničce, přenášíme do Těšína před 100 lety a vychutnáváme jeho kouzlo. Daří se to díky dobovým exponátů a vynikající grafické úpravě. Uvidíme Larischův palác, rodinu hraběte, zahrady, ale také ševcovskou dílnu ze začátku 20. století, boty, nářadí, židle z Kohnovy továrny, dobové obrazy, hodiny, postel včetně vyšívaného povlečení, šperky slavných těšínských mistrů, nychybí samozřejmě proslulá těšínská tramvaj apod. Nalezneme rovněž exponát vystavovaný vůbec poprvé, originální maketu mostu z 1905 roku, tak zvané Kametzovy lávky.

A možná ještě jedna zajímavost. „Když jsme si chtěli na výstavu vypůjčit od pana Jarka Nohavici rukopis písničky Těšínská, zjistilo se, že ten původní z roku 1994 se nezachoval a tak nám jej pan Jarek napsal znovu, speciálně pro tuto výstavu, je pod ním datum 13. května 2013," vysvětluje paní Irena.

Výstava vznikla v součinnosti s Muzeem Těšínska v Českém Těšíně a je k vidění je do 27. října.

EMILIE ŚWIDROVÁ