Karvinská regionální knihovna chystá na měsíc březen několik zajímavých akcí, z nichž stojí za zmínku například projekt LiStOVáNí. Jedná se o scénické čtení knihy Kafe a cigárko Marie Doležalové. V hlavní roli hrají a předčítají Bára Jánová a Gustav Hašek.

V rámci měsíce čtenářů budou mít navíc občané Karviné možnost získat poukaz na roční registraci v knihovně zdarma. Jediné, co proto bude třeba udělat, je procházet se 10. března mezi desátou a jednou hodinou v karvinských ulicích s knihou v ruce.

Obrazy tří rozměrů

„Galerie pod věží pořádá od 2. března do 27. dubna výstavu Jurka Kozierafa, který pracuje novou moderní technikou Asambláže, která dává obrazům třetí rozměr," říká ředitelka regionální knihovny Karviná, Halina Molinová. Knihovna nezapomněla ani na děti a připravila si pro ně, pod záštitou Regionální obce Slováků, Odpoledne poezie. 22. března od 16 hodin budou děti recitovat v různých jazycích básně. Knihovna se zaměřila na ty nejmenší. Děti s rodiči jsou rovněž zváni na scénické čtení O zatoulaném sluníčku, které bude probíhat 24. března na pobočce v ulici Šrámková. „Po celý březen bude probíhat ve všech pobočkách knihovny soutěž pro děti i dospělé Literární šifra. Soutěžící budou mít za úkol podle obrázků poznat názvy známých knih," doplňuje ředitelka knihovny Dagmar Čuntová.

Ke čtení patří i psaní

Ke čtení mnohdy patří i psaní. Zájemci o grafologii jistě uvítají přednášku Jany Molnarové, která se uskuteční 10. března v přednáškovém sále Městské knihovny Orlová. Fanoušci historie by pro změnu mohli ocenit besedu v orlovské knihovně o okolnostech smrti Jana Masaryka, kolem které se dodnes vznáší celá řada otazníků. Ve čtvrtek 17. března bude o této události hovořit historik Jiří Řezník.

Prázdniny v knihovně

A protože v tomto měsíci budou mít školáci jarní prázdniny, nezapomnělo se ani na ně.

„Připravujeme program nazvaný Zábavné detektivní pátrání s inspektorem Hopkinsem. Děti budou pomoci tajenek řešit detektivní případy, například vyloupeného bankomatu, ukradené vzácné knihy, nebo ztraceného pokladu. Začínáme vždy v 10:00 hodin," prozrazuje ředitelka orlovské knihovny Iva Sušková. Zpříjemnit si budou moci školáci i čekání na Velikonoce tím, že si 24. března společně s knihovnicemi vytvoří jednoduché jarní a velikonoční dekorace.

Tyto březnové akce mají v České republice již bohatou tradici. Organizátor této události, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, se tak ve spolupráci s knihovnami po celé republice snaží podpořit čtenáře a zvýšit zájem o knihy. Každoročně se do této akce zapojuje více než 400 knihoven, které připravují pro čtenáře zajímavé besedy, vernisáže a různé jiné spolupráce se známými osobnostmi.

Pozvánky na březnové akce knihoven okresu Karviná budeme pravidelně přinášet také v Deníku.

ZUZANA MACHÁČKOVÁ