Právě skončil tak trochu jiný koncert. Diváci jej sledovali v nemocničních oděvech a jak pak řekli sami účinkující, šlo o mnohem spontánnější publikum, než na jaké jsou zvyklí z koncertních sálů.

„Máme z toho radost a těší nás, když vidíme, že se pacientům písničky líbí, mnozí si zpívají s námi, dokonce se nám už stalo, že si někdo sám řekl: a teď si dejme tuhle, tu mám rád. To v klasických koncertních sálech nezažíváme,“ usmívá se chvíli po úterním vystoupení pedagožka Lidové konzervatoře v Ostravě-Přívoze, která zde se svými žáky nevystupovala poprvé.

„Víte, hudba a zvuk mají léčivé schopnosti, účinky muzikoterapie jsou prokázané a my sami to vidíme ve tvářích diváků tady, jak se uvolní, usmějí se a je jim dobře,“ dodává.

Vlakové nádraží v Havířově.
Konečně! V Havířově začíná zásadní modernizace železniční stanice

Souhlasí i sociální pracovnice nemocnice Eva Paliánová. „Z reakcí našich pacientů a klientů pak vidíme, jak jsou vděční a šťastní,“ říká. „Každá taková změna a zpestření jsou dobré, ti lidé vždy pookřejí, rozpovídají se, některé písničky jim připomenou dobu jejich mládí,“ přidává se koordinátorka pracovníků v sociálních službách a pracovnice marketingu Nemocnice Český Těšín Pavlína Pnioková.

Změnit prostory nemocnice v občasné dopolední koncertní sály je jedním z nápadů zdejšího marketingu, jak nejen dlouhodobě hospitalizovaným lidem co nejvíce zpestřit a zpříjemnit pobyt zde. Už v dubnu se tak těší na další zdejší oblíbence, sbor Permoníček z karvinské Základní umělecké školy, mezi pravidelné hosty patří se svými pásmy i děti Mateřské školy Firemní a Akátová z Českého Těšína.

„Jsme rádi za každého účinkujícího, samozřejmě ta vystoupení se dějí víceméně charitativní formou, nákladné koncerty bychom si dovolit nemohli. Pokud by zde ale chtěl pro naše pacienty přijet vystoupit i kdokoli jiný, stačí se nám ozvat,“ dodává zástupkyně Nemocnice Český Těšín Pavlína Pnioková.

Ilustrační foto.
TIP Deníku: Plastiky, obrazy, ale i trika a mikiny na výstavě Petra Stařičného