Sander van den Houten – varhany (Nizozemí). Zdroj: Archiv pořadateleTen letošní, který se opět koná v sále Kulturního domu Radost v Havířově, nabízí celkem čtyři koncerty, v nichž se postupně představí špičkoví instrumentalisté z několika zemí.

Po italském prologu, s italským varhaníkem a skladatelem Marcem Lo Musciem, je na programu ve čtvrtek 12. října další festivalový koncert. Jeho protagonisty budou nizozemský varhaník Sander van den Houten, který spolupracuje s řadou sborů také i jako dirigent a věnuje se pedagogické činnosti. Jeho sbormistrovská sbory ho přivedla také do České republiky. Ve společném vystoupení ho doprovodí hráčka na Panovu flétnu Liselotte Rokyta, jež v současné době patří mezi nejvýznamnější zahraniční interprety, kteří ovládají rumunský styl hry na tento hudební nástroj. Od roku 2007 vyučuje Liselotte hru na Panovu flétnu v rámci svých soukromých kurzů v Nizozemí, České republice a Kanadě.

Dramaturgie tohoto vystoupení dvou velmi zajímavých umělců je pozoruhodná. Zazní na něm díla Debussyho, Geminianiho, Bacha, Bartóka, ale také samotného protagonisty Sandera van den Houtena. Koncert slibuje mimořádný umělecký zážitek.