Příštích pět dní se ve čtyřech sálech v české i polské části města, kde se promítá, vystřídají tisíce diváků a desítky samotných umělců – režisérů, scénáristů, kameramanů a producentů.

Na programu je dohromady více než sto dvacet projekcí. Prostor dostanou hlavně nejnovější české, polské a slovenské filmy, které prošly pečlivým dramaturgickým výběrem. Z polských novinek, z nichž se v české distribuci objeví jen nepatrný zlomek uváděných titulů, by si fanoušci firmu neměli nechat ujít například letošního laureáta polských filmových cen - historickou fresku „Volyň” režiséra Wojciecha Smarzowského, famózní „Poslední rodinu”, debut Jana P. Matuszyńského či nejlepší polský dokument „Přijímání” mladé tvůrkyně Anny Zamecké.

A právě těšínské premiéry zejména polských filmů oceňuje Adam Sikora, známý polský kameraman, který je také držitelem Českého lva za film Ve stínu. „Tato filmová přehlídka je právě tímto jedinečná. Umělci jejím dramaturgům a značce věří," řekl na páteční zahajovací tiskové konferenci Sikora.

Také letos přijala pozvání pořadatelů řada významných hostů, například režisérka Agnieszka Holland, režiséři Bohdan Sláma, Tomáš Vorel nebo Petra Nesvačilová, z herců pak Milan Lasica, Karel Roden, Marek Daniel či Jan Budař.

Důležitou součást programu představují rovněž retrospektivy významných umělců. V retrospektivách se v tomto roce dostane uznání režiséru Antonínu Mášovi a scénografu Allanu Starskému. Herecké retrospektivy se pak zaměří na filmografii Karoliny Gruszkové, Milana Lasici a Karla Rodena, který na festival přijede poslední den, tedy ve středu.

„Jsem přesvědčen, že velkému zájmu diváků se budou těšit také naše tematické sekce: Rebelové a chuligáni, Emigranti a imigranti či Kostýmní a módní návrháři,” láká na přehlídku český programový ředitel Martin Novosad. Diváky potěší také rozsáhlá retrospektiva pražské FAMU, která je považována za jednu z nejlepších uměleckých škol na světě.

O dotvoření správné atmosféry festivalu se v hudebním klubu postarají pražská kapela Prago Union (Live Band), slovenská Chiki Liki Tu-a, polské kapely Tabu, Jakubik & Deriglasoff či XXANAXX.

Představení nového internetového seriálu Lajna natáčeného v Havířově.
Jiří Langmajer si střihne roli hokejového trenéra Hrouzka