Přijíždíte zahrát Vánoční koncert do Třince, oblasti Těšínských Beskyd. Vy sám trávíte na horách dost času. Co vás stále ještě přitahuje na tomto prostředí, zvláště jako rodilého žižkováka?

Co mě láká? No právě to, že ty hory v Praze nemáme. Ale poslední dobou trávím v našich horách času málo, ve Špindlu jsem v loňské sezoně stihl jen jeden den. Je to hlavně kvůli Ester, která má všechny závody v zahraničí, a tak tam i trénuje. Ale nestěžuju si. Díky ní jsem si zajezdil v Kanadě, v Coloradu, v Japonsku, dokonce i v Turecku a přímo v Moskvě. Nejvíc času na sněhu trávím v Alpách.

Z naší oblasti pochází nejen Jarek Nohavica, ale i Tomáš Klus písničkářská esa současnosti. Potkáváte se spolu během cestování republikou? Vystupovali jste spolu? Lákala by vás spolupráce s některým z nich?

S Tomášem se potkáváme v létě na festivalech docela často. Jarka už jsem neviděl dlouho. Ale nedávno jsme po koncertě v Krnově bydleli v Larischově vile, tak jsme na něj vzpomínali u Larischů na zahradě trhal bych květy, má milá tobě. Co se týká spolupráce, zatím jsme se nepotkali, ale jak říká James Bond, nikdy neříkej nikdy.

Jste součástí týmu své dcery Ester pro olympiádu? Budete osobně na místě největšího sportovního svátku?

No samozřejmě. Já tomu říkám korejský přáteláček. Ke Koreji mám srdeční vztah letos v dubnu jsem byl v Soulu na premiéře mého Hamleta. Bylo to už páté nastudování během posledních deseti let. A co se toho přáteláčku v únoru týká, moc rád bych byl u toho. Akorát, že když tam pojedu jako divák, tak nedostanu akreditaci. A to znamená, že bych Ester viděl pouze přes plot.

Jaký jste vůbec lyžař?

Co se týká mého lyžování, začínal jsem ve třech letech ve Špindlu. Pak jsem k tomu přibral i snowboard. To bylo někdy v devadesátkách. Takže poměrně záhy po tom, co ho vynalezli (úsměv). Pořád se zlepšuju. Což je dáno tím, že mně radí reprezentační trenéři.

Nač se mohou těšit posluchači na koncertu? Zabrousíte i do staré tvorby ještě s kapelou Žentour?

Vánoční koncert bude letos mix těch největších hitů, nových věcí, pár převzatých písniček, nějaké to překvapení a komplet album Sliby se maj plnit o Vánocích. To už jsem si na vánočních koncertech ověřil diváci mě nenechají vynechat ani jednu. Ke kapele se přidá Nostitz quartet, což je smyčcový kvartet, který už s klasickým repertoárem objel celou zeměkouli. Několikrát. Teď to zkusí se mnou. A v Třinci. Těšíme se.

Ilustrační snímek
Zimní údržba se mění. Silničáři však prý jsou na zimu připraveni