A právě Agniezska Hollandová se svou dcerou Kasiou Adamikovou budou mezi hosty této letošní přehlídky.

„Kromě nich do obou měst dorazí například slovenský herecký bard Milan Lasica či Karel Roden. Oběma jsou věnovány herecké retrospektivy. Ta polská bude patřit herečce Karolině Gruszkové," uvedla za pořadatele akce Gabriela Cichá.

Čtěte také: V Ostravě se točilo akční filmové drama YUMA

RETROSPEKTIVY

„Mimořádnému zájmu diváků se jistě bude těšit retrospektiva filmů, v nichž figuruje jméno filmového scénografa Allana Starského, který získal sošku Oscara za snímek Schindlerův seznam," dodala Cichá.

Návštěvníci mohou také zhlédnout díla z tvorby scenáristy, dramatika a režiséra, jednoho z důležitých filmařů české nové vlny, Antonína Máši. Promítnuty budou jeho filmy Bloudění či Hotel pro cizince.

„Prostor v programu dostanou filmové novinky, jako jsou Bába z ledu (režisér Bohdan Sláma), Masaryk (Julius Ševčík) a Pátá loď (Iveta Grófová). Z polské provenience bych ráda upozornila na Umění milovat, Historie Michaliny Wislocké (Marie Sadowska), Wolyň (Wojciech Smarzowski), Marie Curie (Marie Noëlle) či Mžitky (Andrzej Wajda).

„V cyklu Emigranti a imigranti nabídne Kino na hranici snímky, jako jsou Lea (Ivan Fíla), Kolja (Jan Svěrák) a Podivné nebe (Dariusz Gajewski)," informovala Cichá.

Čtěte také: Martin Dejdar o Těšínském Slezsku: Ta rána v kopcích jsou nezapomenutelná

FILMOVÁ FAKULTA

Připravena je rovněž retrospektiva Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU), která je pátou nejstarší filmovou školou na světě. V rámci retrospektivy jsou připraveny například filmy Nezvaný host (Vlastimil Venclík), Malé radosti (Kinga Dębska), Indiánské léto (Saša Gedeon) či blok animovaných snímků. Podrobnosti o programu a vstupenkách na www.kinonahranici.cz.

Čtěte také: V Dolních Vítkovicích se natáčí korejská verze Forresta Gumpa