Na začátku tohoto týdne totiž vydal své první sólové instrumentální album nazvané RetroSpektiva. „Byla to moje vnitřní potřeba. A myslím, že až teď jsem k tomu měl potřebné schopnosti, zkušenosti a dovednosti, ale i super zázemí ve formě svého studia Taurus Records,“ prozradil Deníku Hofmann na adresu kytarové desky, která čítá celkem deset písní.

„Není jednoduché udělat instrumentální album, jelikož nemáte zpěv. Tedy až na jednu výjimku (Hvězdný prach). Místo zpěvu je, jak já říkám, ‚Evženova létající kytara‘,“ pokračoval.

A na co tedy posluchač může těšit? „Je to mé vyjádření, můj vlastní rukopis. Každý mě zná z působení v kapele Kryštof, kde tvořím jednu sedminu vynikající party, ale moje začátky jsou u bluesové hudby a rockové improvizace. Albem RetroSpektiva se vracím ke svým hudebním kořenům, kdy jsem začal jako sólový a improvizační hráč. V kombinaci s grafikou se reflektují moje počátky od desíti let, kdy jsem vzal kytaru do ruky, až po současnou hvězdnou éru s Kryštofem. Název mi tedy přišel jako dobrý nápad, protože spojí obě roviny v jednolitý celek,“ popsal Hofmann a upozornil, že album není jen o kytaře.

Petr Přendík se narodil v Hrabůvce, kde prožil celý svůj dosavadní život. O spoustě míst tak má i v pouhých sedmadvaceti letech dokonalý přehled a historie Jižního města jej zajímá nadevše.
Jak se dnes píše historie v Ostravě? Zřejmě nejmladšího kronikáře v ČR má Jih

Posluchač v něm nalezne řadu vlivů i stylů. Od popu, přes latinu až k vážné hudbě. „Chtěl jsem to udělat pestré, barvité, abych se vyhnul dojmu jednoho dlouhého sóla, kde bude jedna píseň od druhé rozdílná jen tím, jestli bude rychlejší nebo pomalejší. Troufám si tvrdit, že se mi to povedlo a RetroSpektiva je zajímavá i pro běžného posluchače. I přesto, že je to instrumentální kytarová hudba," vysvětlil zkušený muzikant.

„Na jedné straně respektuju staré postupy, album obsahuje dvě písničky, které nahrála jen čistě kapela, ale na druhé jsou tam experimentální věci. Mnoho loopů, samplů, moderních zvuků, basových synťáků. Snahou bylo udělat album, které bude zajímavé, s rozumnou stopáží. Retrospektiva má tedy dle mého názoru akorát deset písní, kdy každá je jiná, jasná, originální a svébytná. V té pestrosti je její síla," přiblížil kytarista.

„Je to můj splněný sen, doufám, že potěší zejména fanoušky kytarové hudby v Čechách i snad některé fanoušky Kryštofů, i když tohle je úplně jiná muzika. A byl bych rád, kdyby to inspirovalo i jiné kytaristy a posunulo to znění současné české kytarové scény dál. Je to nový pohled na kytarový svět," uzavřel Evžen Hofmann s tím, že fyzické CD lze koupit na webu www.retrospektiva.cz, digitální podoba je k dispozici na zhruba třech stovkách služeb a obchodů.

Akce spolku Swanky Ostrava na kolečkách-Rudná, 27. září 2018.
"Rozjezdit" Prodlouženou Rudnou se nepodařilo, tak ji alespoň "rozbruslili"