Nominované jsou tři desítky publikací. Tuzemská próza má šest nominací, ostatní kategorie po třech. V kategorii próza pořadatelé vyhlašují dvakrát více nominací než v ostatních, protože na prozaickou tvorbu domácích autorů chtějí svou soutěží nejvíce upozorňovat a pomáhat jí na cestě ke čtenářům. Těm zase chtějí usnadnit orientaci v záplavě knižní produkce. Letos jsou ve finále mezi autory beletrie čtyři autorky a dva autoři.

Překvapení z Bruntálu

Bruntálská rodačka Eliška Beranová velmi slibně zahájila svou literární dráhu. Její první vydaná knížka Chlapec s rybí hlavou je nominována na debut roku ve výročních knižních cenách Magnesia Litera.

Galerie Edel v krnovském Prioru.
Galerie Edel v Krnově představí nejlepší české a slovenské fotografy

Elišce v loňském roce v pražském nakladatelství Malvern vyšla novela nazvaná Chlapec s rybí hlavou. Kniha si vysloužila příznivé ohlasy kritiky. Díky tomu je nyní mezi třemi knihami nominovanými v jedné z kategorií Magnesia Litera, a to DILIA Litera za debut roku.

Roman se začal měnit v rybu

Psychologická novela s fantaskními prvky Chlapec s rybí hlavou je představena jako lyrický ponor do bezejmenného českého maloměsta, skrznaskrz šedošedého, ubíjejícího ve své každodennosti a vyčpělých ideologiích. To vše velmi ostře vnímá a reflektuje protagonistka příběhu, která se do svého rodiště po letech vrací, aby se rozloučila s tragicky ztraceným přítelem z dětství.

Písničkářka Kaczi
Písničkářka z Beskyd Kaczi: Jsem šťastná, že jsem se našla ve své české hudbě

Autorka vypráví hravým lyrizovaným jazykem bez patosu moderní legendu o senzitivním, nadaném Romanovi, který se cítil od světa natolik odtržený, až se začal měnit v rybu… V jeho vnímání se smazává hranice mezi vodním a pozemským, mezi městem s pohnutou historií a kobaltově modrým pravěkým mořem, a především mezi hlubokým přátelstvím a milostným vztahem.

Beranová: talent z Bruntálu

Sedmadvacetiletá Eliška Beranová měla k literární a dramatické tvorbě vždy blízko. V Bruntále vystudovala základní školu a městské osmileté gymnázium. Během studia se zúčastňovala mnoha soutěží a věnovala se velkému počtu koníčků. Založila studentský divadelní soubor, v němž pracovala jako autorka, scenáristka a režisérka.

Etnolog Petr Janeček, autor úspěšných knížek o černé sanitce
Odborník na městské legendy Petr Janeček: Válka je pro fámy živnou půdou

Za své první literární práce získávala ocenění v literárních soutěžích. Její tvůrčí začátky tak byly podivuhodně shodné se začátky další významné bruntálské osobnosti, režiséra Vladimíra Morávka. A zajímavé je to zejména proto, že Vladimír Morávek je Eliščiným strýcem.

Právo a literatura, slibný začátek

Zatímco však Vladimír Morávek po absolvování gymnázia v Bruntále zamířil dál za uměním na Janáčkovu akademii múzického umění v Brně a nyní patří k předním českým divadelním režisérům, Eliška Beranová se rozhodla pro studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a mezinárodní právo životního prostředí studovala na norské Univerzitě v Oslu.

DVACET let slaví frýdeckomístecký jazzový klub Stolárna, a jak jeho provozovatel Jan Bednařík tvrdí, kdo má jméno nejen na české a slovenské jazzové scéně, ten tu hrává.Foto: Jazz Klub Stolárna
Klub Stolárna slaví dvacet let. A jak jinak než jazzem

Nyní pracuje ve společnosti Frank Bold jako právnička týmu Odpovědné energie. Její knižní prvotina Chlapec s rybí hlavou je velmi slibným literárním začátkem.

K TÉMATU
Magnesia Litera je české literární ocenění, které od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera. Úkolem výročních knižních cen Magnesia Litera je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy. Vítězové letošního jednadvacátého ročníku budou vyhlášeni v neděli 10. dubna na Nové scéně Národního divadla. Před rokem se Knihou roku a hlavním vítězem cen Magnesia Litera stala publikace anglisty a překladatele Martina Hilského Shakespearova Anglie - Portrét doby.