Je jich celkem sto třicet. Nejmladšímu je pět a nejstaršímu pětasedmdesát let. A všechny spojuje láska k výtvarnému umění. Své obrazy prezentují nyní společně až do konce ledna ve Výstavní síni Viléma Wünsche- ho Kulturního domu Leoše Janáčka.

A všichni mají jednoho pedagoga. Navštěvují Základní uměleckou školu Bohuslava Martinů v Havířově. Proto i název výstavy: Martin Pawera a jeho žáci. Je chvályhodné, že především mladí jako by zapomněli na mobily, tablety, počítačové hry a věnují se kresbě, malbě, grafice a dalším oborům v rámci výtvarného kumštu. Navštěvují už výše zmíněnou „zušku“, a ti dříve narození chodí tamtéž do výtvarných kurzů, aby si i v dospělém věku udělali radost svým ušlechtilým koníčkem.

OSOBNOST PEDAGOGA

Klíčovou roli přitom sehrává právě osobnost pedagoga. Tím je akademický malíř Martin Pawera, absolvent pražské Akademie výtvarných umění. Skromný kumštýř, který před časem vystavoval například v pražském Mánesu, ale také v jedné z prestižních galerií v New Yorku. Komu se to v životě podaří?

Vernisáž výstavy Akademického malíře Martina Pawery a jeho žáků v havířovském Kulturním domě Leoše Janáčka.
OBRAZEM: Výstava zaujme svou pestrou barevností

Ano, je to ten Martin Martin Pawera, který už před lety s láskou vzpomínal na svého úžasného profesora Karla Součka, u něhož studoval právě na pražské Akademii výtvarných umění a který byl nesmírně lidský…

„Po nějakém malém studentském mejdanu bylo špatně jedné z mých tehdejších spolužaček. A když pan profesor viděl naše práce snad to byly klauzury vytáhl ze své peněženky dokonce tisíc korun, což byla na tu dobu před více než třiceti lety poměrně velká částka, dal ji studentům a prosebně prohlásil: Prosím vás, moc vás prosím, kupte si večer alespoň nějaké kvalitní pití, ať vám zase není špatně jako dnes a můžete se více soustředit na malování…“ vzpomíná Martin Pawera.

Snímek z natáčení seriálu Strážmistr Topinka.
Doktor Martin se vrací v novém seriálu z Beskyd Strážmistr Topinka

Právě Martin Pawera, rodák z Poličky, za dobu své dosavadní pedagogické činnosti, který momentálně žije a tvoří ve Frýdku-Místku, přivedl některé ze svých žáků na pražskou Akademii výtvarných umění, jiné na střední umělecké školy, mnozí se stali pedagogy základních uměleckých škol.

NÁDHERNÝ KONÍČEK

„Možná že řada z mých žáků v budoucnu ve studiu výtvarné výchovy pokračovat třeba nebude, ale do svého dospělého života si přinesou úžasného koníčka a do základů výtvarného kumštu později zasvětí své děti nebo vnoučata. A byť jejich díla nebudou vystavena v prestižních výstavních síních, najdou si třeba vhodné místo v rodinném interiéru,“ míní Martin Pawera.

Muž obžalovaný z brutálního útoku v ostravské tramvaji, ke kterému došlo v prosinci 2017,
„Kdyby to bylo nutné, vystřelila bych,“ prohlásila hrdinka z tramvaje

„Malíř je okouzlen proroky všedního dne. Je to jeho svět, skrytý za mušelínovou záclonou, kterou poodhrnul před lety, právě na Akademii výtvarných umění…,“ přesně tak charakterizoval Pawerovy figurální obrazy Boris Jirků, vysokoškolský profesor a známý umělec. Příjemná současná výstava nazvaná Martin Pawera a jeho žáci v Havířově určitě stojí za zhlédnutí.