Po dvou letech prací a muzeum v sobotu 20. června přivítalo první návštěvníky. Čekala na ně moderní, interaktivní stálá expozice „Příběh Těšínského Slezska“.

Stálá muzejní expozice představuje ve čtyřech podlažích na několika stovkách metrů čtverečních vývoj Těšínského Slezska od prehistorie až po nedávnou minulost.

Výstava kaktusů a sukulentů v Domě dětí a mládeže, 20. června 2020 v Orlové.
PODÍVEJTE SE: Orlová lákala na krásu kaktusů a jiných exotických květin

Nabízí pohled do života místních lidí v minulosti, na počátky dolování uhlí i na překotný rozvoj průmyslu, který na přelomu 19. a 20. století k nepoznání změnil tuto dříve poklidnou podhorskou krajinu.

Jedním z nejhodnotnějších a nejvzácnějších vystavených exponátů je originál takzvané těrlické madony. „Tento výjimečný gotický obraz z přelomu 15. a 16. století byl objeven pouhou náhodou. Skrýval se totiž pod několika vrstvami jiných maleb, což se odhalilo při restaurování původního barokního díla z kostela svatého Vavřince v Těrlicku-Kostelci. Věřím, že to musel být pro restaurátory šok, když zjistili, že je před nimi zhruba pět stovek let starý obraz, jakých je v republice jen poskrovnu,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.

Stálá expozice je hlavním lákadlem muzea. Jsou zde ale i knihovna, přednáškový sál, studovna nebo ateliér vhodný na konání nejrůznějších akcí.

Herec a majitel Divadla Mír Albert Čuba
Krotitel ostravských Tří tygrů Albert Čuba: Příležitost jsem si vytvořil

„Až během několikatýdenního zkušebního provozu se ukáže, co je třeba ještě zlepšit. Na začátku nového školního roku bychom totiž rádi uvítali především učitele, žáky a studenty, kteří tvoří dlouhodobě nejpočetnější a nejvýznamnější cílovou skupinu našich návštěvníků. Školy budou mít u nás k dispozici velké prostory vhodné pro netradiční výuku nebo i konání různých workshopů,“ sdělil ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka a dodal, že celý objekt muzea je bezbariérový.