Výběr ze své tvorby prezentují Alois Bednář, Otta Dedek, Bohumil Eineigel, Vladimír Chlebuš, Lubomír Kovář, Bohumil Kubíček, Jiří Malíř, Vladislav Raszyk, František Staník a jako host Ivona Byrtusová, čerstvý objev Sušské palety. K vidění je přes osmdesát olejomaleb, pastelů, kreseb, fotografií od těch nejmenších až po velkoformátové.

Tematicky dominuje příroda. Nechybí, ale ani architektura, abstrakce a několik vydařených aktů. Celkový obraz dokreslují názvy některých prací jako Laryschův letohrádek, Podzim, Cesta kolem vody, Krajina z Vělopolí, Karvinský potok, Zámek Javorník, Pozitivní energie a podobně.

„Každý z nás je jiný a jedinečný. Malujeme svými vlastními styly. Neubráníme se však, že někdy sklouzneme na půdu impresionismu, či expresionismu nebo abstrakce. Kromě jediného profesionála jsme všichni amatéři a nedělní malíři, jak nás nazval již zesnulý kolega akademický sochař Oto Cienciala. Máme za sebou přes třicet výstav. Chceme svými díly rozdávat radost ze života v tomto dnes pochmurném světě,“ přiblížil vystavovatele nestor havířovských umělců Bohumil Kubíček.

Návštěvníkům středeční vernisáže se výstava líbila. „Po zhlédnutí obrazů jsem dospěla k názoru, že musím obdivovat jejich různorodost. Je úžasné, že v tak malém prostoru se setkalo tolik krásy,“ uvedla Ivanka Džiubová z Bratislavy. O kulturní program na slavnostním zahájení se s úspěchem zhostila hudební skupina PbK Blues.

Sušská paleta, volné sdružení výtvarníků a přátel umění byla založena v roce 1995 jako pokračovatelka karvinských umělců, jejíž hlavní postavou byl akademický malíř František Świder. Výstava potrvá do 26. února.