Od chvíle, kdy se na jaře objevila oficiální informace, že v Karviné vystoupí kapela Kryštof, žila tím aspoň polovina města. Koho jste se zeptali, zda půjde, tvrdil, jak moc se na tu sobotu těší. Nakonec se v Zámeckém parku ve Fryštátě sešlo přes šest tisíc lidí.

A kdo přišel, určitě nelitoval. Organizátoři česko-polské hudební přehlídky Dolański Gróm z fryštátského PZKO zvou do Karviné známé kapely už nějakou dobu, zpravidla polské rockové legendy 80. let, které také bývají headlinery festivalu.

Letos, podobně jako před třemi lety, kdy na zimním stadionu zahrály skupiny Chinaski a Perfect, tomu bylo naopak. Ještě za světla zahrály kapely Feel a Lombard, ale hlavním tahákem bylo vystoupení české hudební hvězdy, havířovsko-ostravské skupiny Kryštof. Byl to její jediný letošní festivalový koncert na Moravě a ve Slezsku.

Právě zpěvák a frontman Richard Krajčo pozdravil při příchodu na scénu nadšené fanoušky v polštině a dokonce písničku Lolita zpíval chvíli s polským textem. Kapela měla totiž před léty zacíleno na polský hudební trh, proto má pár skladeb s texty v polštině.

Hudební ansámbl Kryštof zahájil svou velkou hudební show písničkou Šňůry a pod pódiem některé fanynky doslova omdlévaly. Jak moc se Karviná na toto vystoupení těšila, bylo vidět na věkovém spektru obecenstva: jeho nejmladší členové neměli ani 10 let, těm nejstarším bylo přes šedesát.

Eva a Petra přijely z Frýdku-Místku a pod podiem „zaparkovaly“ stály ještě před vystoupením skupiny Lombard. „Nebudeme riskovat, že se sem na Kryštof nedostaneme,“ vysvětlovaly natěšeně, proč obsadily první řady už na kapelu, která zažívala největší slávu v době, kdy ony ještě nebyly na světě.

Přestože nakonec nedošlo na chystané překvapení, že si s kapelou zazpívá jednu píseň i karvinský rodák, fotbalový brankář Jan Laštůvka, zpěvák Krajčo nezapomněl připomenout, že má velkou radost z toho, že se Karviná podobě jako Baník Ostrava, kterému fandí, zachránila v nejvyšší lize. Laštůvka zatím sledoval koncert v davu společně s ostatními.

Karviná v sobotu večer zažila hudební událost roku. Svědčí o tom i nadšené komentáře na sociálních sítích. „Super. Děkuji za skvělý zážitek.“ „Supr… ale Kryštof byl exkluzivní.“ Organizátoři z PZKO tak mají jasný důkaz toho, že jejich snažení připravilo mnoha lidem parádní večer.

Mezinárodní motocyklové závody Havířovský zlatý kahanec 2018 vyhrál Danny Webb.
OBRAZEM: Kahanec vyhrál mladý Danny Webb, Didier Grams dostal plastový