Tři roky se snažili lidé z fryštátského PZKO přivézt na svoji hudební přehlídku, známou jako Dolański Gróm, polskou skupinu Perfect. Jenže legenda je "v kurzu", její vystoupení docela dost stojí a navíc najít termín, to je obrovský problém. Jednání s managementem měla několik pokračování, až přišla nabídka, která zněla: „Zahrajeme u vás zadarmo, jen za dopravu."

„Mám-li být upřímný, kdybychom to museli platit, tak ty kapely sem nepřivezeme," přiznává jeden z organizátorů Dolańskeho Grómu Lešek Koch.

Kapela už má několik charitativních koncertů, kdy se muzikanti vzdají honoráře ve prospěch nějaké dobročinné věci, za sebou. Jak řekl novinářům zpěvák Grzegorz Markowski, kapela má po mnoha letech hraní výsadní postavení a tak se rozhodla pomoci druhým.

„Jsme v podstatě spokojení lidé, umělci, kteří v Polsku dosáhli v podstatě všeho, co chtěli. Máme finanční jistotu, přízeň tvůrců, vydavatelství i médií. A Bůh k nám je laskavý. Ano, máme úspěch a přišel čas se o ten úspěch s někým podělit. A proto několikrát ročně děláme charitu a hrajeme koncert bez nároku na honorář," svěřil se Markowski.

Organizátoři přiznávají, že díky vstřícnému gestu kapely ušetřili statisíce korun, které mohou použít na dovybavení svého Domu PZKO ve Fryštátě, který už druhým rokem svépomocí modernizují.