Když se v tehdejším Československu „lámaly ledy“ a přišel Listopad 1989, bylo mu něco málo přes třicet. Dodnes si pamatuje na svůj koncert, který proběhl v pátek 17. listopadu 1989 v Karviné. Teď se legenda české diskotékové hudby do Karviné vrací a vystoupí tady v sobotu 16. listopadu, v předvečer 30. výročí sametové revoluce.

PO KARVINÉ BRATISLAVA

„Koncert 17. listopadu 1989 v Karviné byl jedním z velké československé koncertní šňůry a proběhl standardně a úspěšně. Nikdo netušil, že tou dobou to na Národní třídě v Praze vře a události toho večera přepíšou dějiny republiky,“ zavzpomínal pro Region Petr Kotvald.

Petr Kotvald vystoupí v Karviné na oldies party 16. listopadu.Zdroj: Per KozlíkVybavuje si také, že hned další večer, tedy 18. listopadu, už se přes Svobodnou Evropu šířily informace o událostech Praze, a on koncertoval v Bratislavě. „Na protest proti agresivitě na studentech jsme tehdy hráli jen pomalé songy. Pořadatelé nám vyhrožovali restrikcemi a SNB. V sále tehdy nikdo nevěřil, že se vůbec něco ve vzdálené Praze událo,“ vzpomíná zpěvák.

Jeho letošní karvinské vystoupení tedy není náhodné. „S tím nápadem přišli pořadatelé, a mě se zdá výborný. Nevracím se v čase moc rád, ale tohle mi připadá vtipné a symbolické,“ svěřil se zpěvák, který bude v sobotu 16. listopadu hostem Oldies party, která v Obecním domě Družba začne v 19 hodin.

BEZ SENTIMENTU

Legenda české populární hudby, která počátkem 80. let sklízela úspěchy ve dvojici se Stanislavem Hložkem, nemá ráda zbytečný sentiment. „Nebudu se tlačit k pomníkům a deskám, abych se ukázal fotografům číhajícím na politiky. Tam v ten den „body“ sbírat nemusím a nebudu. Mnohem raději oslavím tuto historickou událost v Karviné. Moc se na všechny těším. Oslavíme společně kulatiny moje i sametovky,“ vzkazuje svým fanouškům Petr Kotvald.

Petr Kotvald vystoupí v Karviné na oldies party 16. listopadu.Zdroj: Per Kozlík

SUPERŽIVÝ ŠEDESÁTNÍK

Ti, kdo přijdou, se mohou těšit na jakési Best of Petr Kotvald a jeho největší hity v kombinaci s úplnými novinkami. Ty vyšly nedávno na studiovém albu s názvem LX. Mezi dvanácti písněmi jsou popové písničky, balady, ale třeba i šanson. Brilantním textům Pavla Cmírala sekunduje Marek Sloup a překvapí i Petrova textařská prvotina.

Koncert Gymnázia Komenského k 50. výročí založení.
Jubilejní koncert Gymnázia Komenského