"Šokovalo mě to stejně, jako asi každého. Upřímně jsem si ze začátku myslel, že o nic nejde. Spíše jsem měl tendenci to zlehčovat. Když se však vyhlásil stav nouze a přečetl jsem si o nemoci víc, získal jsem naopak vůči ní velký respekt," přiznává v rozhovoru pro Deník hudebník působící v žánrově zcela protichůdných repertoárových oblastech.

"Taky mám strach o své blízké. Mému dědovi je osmdesát let, žije sám a mám obavu, aby se někde nenakazil. Je to bezprecedentní situace," svěřil Deníku.

Colours of Ostrava. Ilustrační foto.
Festival Colours of Ostrava letos nebude! Pořadatelé zveřejnili nový termín

Nakolik ochromila vaše povolání?
Ochromila nejdůležitější součást mého povolání, kterým je živé koncertování. Nejvíce koncertů mám naštěstí spíše v zimě. Obecně je mi líto, že nejsem zván na letní festivaly byť bych o to velmi stál. Je mi ale líto kapel, které jsou právě na letních festivalech absolutně závislí. Letos totiž zřejmě žádný festival neproběhne. Z části nemoc ochromila i nahrávání mého připravovaného alba, ale teď už s rouškami zase pracujeme. Samozřejmě se také nenatáčí žádné televizní pořady, do kterých jsem hlavně na Slovensku často zván. Chystal jsem se také na vystoupení s orchestrem na prestižním Pražském festivalu, na který jsem se velmi těšil. Bohužel ten také nebude. Přede mnou je také koncert věnovaný vzpomínce na Karola Duchoně, jehož osud je také ve hvězdách.

Věřím ale, že i navzdory nelehké situaci v těchto dnech tvoříte…
Ano, tvořím nové písně, nahrávám videa na svůj Youtube a Facebook kanál. Nahrál jsem také svépomocí několik videí, kde hraji na všechny nástroje a video je pojato jako multi-obrazové. Taková kapela o jednom člověku. Učím se pracovat s videem, které mě nikdy nebavilo, ale nyní je to jediná cesta, jak se dostat ke svým fanoušků. Také každou středu vysílám z domu minikoncerty u piána. Zjistil jsem, že technologie dnes nabízí opravdu hodně skvělých možností, jak pokračovat v tvorbě. Nicméně mě trochu děsí, zda toto není naše společná budoucnost. Zažívat vše jen zprostředkovaně přes internet. Umění je nejsilnější v přímém kontaktu. Přes internet je to tak na padesát procent.

Ve středu 29. dubna natáčelo Národní divadlo moravskoslezské scény k písni Kaťuša také u památníku v Hrabyni na Opavsku. Účinkovali herci sekce opereta a muzikál Eva Prnka Vilámová a Tomáš Krpec, zároveň také dirigent Jakub Žídek.
VIDEO: Ostravští umělci se sešli v Hrabyni. Podívejte se, natáčeli Kaťušu

Co připravujete nového?
Chystám nové album s pracovním názvem Tisíc a jedna noc. Po vánočním albu Hallelujah zase velmi rád pracuji na svém autorském cédéčku. Mám spoustu nápadů, které se ve mně za tu dobu nahromadily. Myslím, že to bude velmi barevná deska, která mě zase posune o kousek dál. Práce na ní mě opravdu naplňuje a baví.

Jak se daří synovi a co rodinný život ?
Jsem nejšťastnější, když mohu být se svou rodinou. Mít domov, je ta největší hodnota v životě. Nejsem z těch, kteří by se už nemohli dočkat, až zase vycestuji někde za hranice. S Martínkem cestujeme po glóbusu, který má moc rád. Myslím zeměpisnou pomůcku, nikoliv obchod. Ne, že bychom se netěšili někde na dovolenou, ale doma je nám spolu všem třem zkrátka dobře. Nesmírně si toho vážím.