Také tato myšlenka našeho světově proslulého fotografa Jindřicha Štreita zazněla na vernisáži jeho výstavy Lidé Vítkovska, která se nyní koná v Galerii Zdravého města ve foyeru Obchodně-podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Karviné.

Fotograf, jehož díla znají návštěvníci uměleckých galerií celého světa, vystavuje v Karviné sérii fotografií, která vznikala dva roky.

„Vše začalo ve vítkovském kostele, kde pan starosta požádal na nedělní mši pana faráře, aby mě představil. Pak už jsem navštěvoval lidi, různá prostředí i pracoviště a postupně se tak s místními seznamoval a mohl se k nim dostat i blíže," popsal Jindřich Štreit na vernisáží atmosféru tvorby série Lidé z Vítkovska.

Ta nabízí civilně působící fotografie, které zachycují běžný život lidí ve Vítkově na Opavsku a jeho okolí. Díky tomu, že se Jindřich Štreit s mnohými zdejšími obyvateli seznámil blíže a ti ho tak pustili do svého soukromí, jsou to fotografie nestylizované, přirozené a hezké v tom, jak dokumentují takříkajíc poezii všedního dne či okamžiku.

Umělec na vernisáži vzpomněl i své dřívější působení učitele 
a později ředitele základní školy, na to, jak se jeho fotografie nelíbily představitelům předlistopadového režimu a on pak ze školy putoval pracovat na statek, nebo také na to, jak už před rokem 1989 pořádal ve svém domovském Sovinci výstavy významných umělců z celého tehdejšího Československa.

Výstava v Karviné potvrá do 24. října.