Také toto poselství s sebou nese silná výstava ONKOintimity mladého karvinského fotografa Vojtěcha Novotného a Alžběty Heribanové, která umělci stála modelem. Výstava se nyní koná v prostorách bohumínského sdružení Maryška a čeká ji i cesta do Karviné.

Odvážná mladá slečna z Karviné, které lékaři diagnostikovali rakovinu vaječníků. Dnes třiadvacetiletá Alžběta se tehdy nezhroutila, ale naopak se vydala bojovat s osudem a podstoupit náročnou a těžkou léčbu. A při tom přibližně rok spolupracovala se zmíněným talentovaným fotografem.

„Původně mělo jít o fotografie do Alžbětina soukromého archivu a měly zachytit především to, že i v tak těžkém období určitě nemizí přirozená ženská krása. Při focení jsme si ale oba stále více uvědomovali, jak je toto téma silné a rozhodli jsme se o ně podělit také s ostatními lidmi," řekl na středeční vernisáži výstavy v Bohumíně fotograf Vojtěch Novotný.

„Někdy v té době jsme také viděli kampaň, kde si jedna česká modelka nechala vytvořit umělou pleš a propagovala boj proti rakovině prsu. Když jsme viděli ty fotky, oba jsme se shodli, že modelka s umělou pleší přeci vůbec neodpovídá realitě. Byl to tak další impuls zveřejnit fotografie skutečně ze života, jaký je," doplnil fotograf.

Výstava nabízí sérii snímků například z prostředí chemoterapie, ale také mnohdy intimní portréty Alžběty.

Ta fotografie doplnila i svými vlastními a velmi otevřenými postřehy a pocity, které ji v tomto období doprovázely. Vznikla tak silná a autentická výpověď, která si na nic nehraje ani nic neskrývá.

„Chtěli jsme zkrátka ukázat, že i toto je život. Také toto se lidem stává a neznamená to nějaký konec světa. Takové nemoci postihují také mladé lidi a určitě zde není žádný důvod tu skutečnost nějak zakrývat, nebo se za ni stydět," řekla na středeční vernisáži Alžběta Heribanová, která tam přijela rovnou z nemocnice a do posledních chvil nebylo jisté, zda vůbec dorazí.

Na místě pak každý viděl především krásnou a usměvavou sebevědomou mladou ženu, která se se vztyčenou hlavou postavila všem těžkostem, které jí život už v tak mladém věku přinesl.

Oba protagonisté projektu ONKOintimity chtějí výstavu přinést i do dalších míst a výstavních síní. Už v září proběhne ONKOintimity v prostorách Okresního archivu Karviná, kde by akce měla být doplněna také dopoledními besedami pro školy.

V Bohumíně je nyní výstava k vidění ve zmíněném salonu Maryška v centru města. K vidění bude do 4. července a navštívit ji můžete vždy v úterý a ve čtvrtek od 15 do 18 hodin a také v době konání dalších tamních kulturních akcí. Projekt v Bohumíně hostí občanská sdružení Maryška a Alma mater.