„Letošní rok měl být, pokud jde o česko-polské vztahy, mimořádný, protože se literatury obou těchto států staly hlavním tématem knižních veletrhů ve Varšavě a Praze. Doplňkem k tomu měly být desítky větších i menších propagačních akcí po celém Polsku a České republice. Záludný virus však veškeré tyto plány zkřížil, a tak se Literatura na hranici stane první příležitostí, kdy se naživo budou moci setkat polští a čeští spisovatelé se svými čtenáři. A to vše už teď v srpnu,“ ohlašuje Andrzej S. Jagodziński – autor programu této sekce. 

Extrémní vytrvalostní závod LH24 (24 hodin na Lysé hoře), 18. ledna 2020 v Ostravici.
Architekti představili plán, jak zvelebit Lysou v Beskydech

Těchto „pohraničních“ besed se zúčastní mimo jiné Karol Sidon a páter Tomasz Dostatni, Josef Formánek a Andrzej S. Jagodziński, Ivana Myšková a Vratislav Kadlec či Petra Hůlová a Krzysztof Varga. Moderovat je budou Teresa Drozda, Anna Maślanka, Agata Wróbel a Piotr Paziński. Po vzoru loňského ročníku festivalu plánují pořadatelé i spektakulární překladatelský duel, během něhož dva renomovaní překladatelé překládají nezávisle na sobě stejný text, ale s výsledkem práce svého soupeře se seznamují teprve v okamžiku jeho veřejného čtení, tedy ve stejnou chvíli jako diváci. Jejich překlady poté zhodnotí porotce a publikum. A letos to bude obzvlášť působivé, neboť bude soupeřit manželská dvojice – překladatelé Katarzyna Dudzic-Grabińska a Tomasz Grabiński. Porotcem bude Jan Stachowski.

Pořadatelé dále doporučují besedy o knihách Zawrót głowy (Závrať) básníka Darka Fokse, To nie jest raj – szkice o współczesnych Czechach (česky vyšlo jako Zemský ráj jen na pohled. Krutá pravda o Češích očima našich polských sousedů) novináře Michała Zabłockiego a také Słowacja. Dzieje obojętności (Slovensko. Dějiny lhostejnosti; originální slovenský název: Medzi Slovákmi) spisovatele a publicisty Martina M. Šimečky. O básnické tvorbě nedávno zesnulého Petra Krále pohovoří autor čerstvě vydaného polského výboru z jeho díla Zbigniew Machej. Hlavním hostem jiné besedy bude vynikající reportér Paweł Smoleński. Jak už se stalo tradicí, účastníky čeká také visegrádská debata. Její letošní téma zní Proč Středoevropané zbožňují českou literaturu? a zúčastní se jí mimo jiné prof. Joanna Goszczyńska, Julia Różewicz (PL), Martin M. Šimečka (SK), Petr Minařík (CZ), István Vörös a László Szigeti (HU).

K TÉMATU

Cyklus besed a autorských čtení doplní netrpělivě očekávaný polsko-český koncert kapel Krch-off Band a Pablopavo & Ludziki, jejichž frontmany jsou zpívající básníci J. H. Krchovský a Paweł Sołtys.
  
22. filmová přehlídka Kino na hranici se bude konat v termínu 21.–26. srpna v polském Těšíně a Českém Těšíně.

Průběžné aktuality lze sledovat na internetových stránkách www.kinonahranici.cz. 

Stavba repliky kostela Božího Těla, 28. července 2020 v Gutech.
PODÍVEJTE SE: Kostel v Gutech ještě nestojí, ale už je z něj atrakce