Festival zahájí svérázná adaptace knihy Karla Čapka Dašeňka a to v podání ostravského Divadla loutek. Dětskému publiku pak jsou určeny další dvě pohádkové inscenace: Otesánek a Zlatovláska, kteréžto obě vznikly na zdejší domácí scéně Bajka Těšínského divadla. Domácí polská scéna zahraje Večeři pro čtyři ruce.

Barvy ostravských divadel přijedou do Těšína hájit Divadlo Petra Bezruče a Komorní scéna Aréna. Mimořádný kulturní zážitek slibuje „bezručky“ nastudovaný Spalovač mrtvol, ve kterém v roli pana Kopfrkingla doslova exceluje Norbert Lichý.

Komorní scéna se bude snažit zaujmout hrou Obraz. Z Olomouce do Těšína dojede Moravské divadlo s nejlepší francouzskou komedií současnosti, hrou Jméno, a Slezské divadlo Opava nastudovalo hru Moiry Buffini Včeře.

Vedle domácího a moravských a slezských divadel se na festivalu bude prezentovat jedno polské představení, divadlo z Plocku přiveze inscenaci Zkrocení zlé ženy, a jedno slovenské divadlo, Slovenské komorné divadlo Martin si pro zdejší vnímavé publikum vybralo Süskindovu hru Kontrabas.

Těšínské divadlo, které je organizátorem festivalu, věří, že žánrová pestrost a zajímavé inscenace osloví diváky různého stáří i zaměření. Kdo si odnese hlavní cenu Těšíňanky a Těšínské anděly bude známo v sobotu večer. Kromě odborné poroty bude představení hodnotit i studentská porota, složená ze studentů českotěšínských škol.

Gabriela Cichá