„Obrazy Františka, který na šachtě strávil čtyřicet let jsou o životě, o všedních, prostých a důvěrně známých věcech kolem nás. Pevnými tahy je na nich umocněna síla horníků, hned vedle se vynořují vzpomínky z dětských let, výraznými barvami zpívají krajiny a kytice květin, poeticky zapůsobí kostelíky, přitahují tváře rodinných portrétů. Převládající zářívá barevnost je sem tam ztlumena, aby se naše pocity zklidnily, abychom se zamysleli," uvedla při zahájení vernisáže malířka Milena Tvardíková.

Procházka pracuje se všemi materiály počínaje tužkou, uhlem, tuší přes akvarel a temperu, oblíbil si olej, teď začíná akrylem. Ke zhlédnutí jsou například díla s názvy Křivoklát, Chléb s uhlím, Ostrava, Z Karviné, Bludovice, Datyňská chalupa, Slavíč, Kostel v Sedlištích nebo Lysá hora. O své tvorbě jubilant říká. „Kreslím a maluji tak, aby mi lidé rozuměli.

Portréty, figurální motivy, krajiny, architekturu i politickou satiru. Velkou oporu mám v manželce Aničce, která je i mým prvním kritikem," svěřil se zanícený výtvarník, který maluje všude při každé vhodné příležitosti. Je třeba ještě k tomu dodat, že pani Procházková je i velkým obdivovatelem manželových prací.

O krátký kulturní program se na vernisáži postaral hrou na akordeon Andrej Stanko ze Základní umělecké školy Bohuslava Martinů. Jubilantovi pogratuloval také primátor města Zdeněk Osmanczyk. Výstava potrvá do 28. února.