„Nejstarším exponátem je Panna Maria, tzv. Petřvaldská madona, která pochází z období kolem roku 1500. Autor je neznámý, jde o pozdně gotickou dřevořezbu, materiál je polychromované lipové dřevo. Muzeum ji získalo do sbírek v roce 1969 od farního úřadu v Petřvaldě, pochází pravděpodobně z dřevěného kostela v Petřvaldě zaniklého v první polovině 19. století,“ uvádí David Pindur z Muzea Těšínska.

Výstava nabízí i tajemno.

„Nejtajuplnější exponát je anonymní alchymistický spis, starý tisk, vytištěno ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1625,“ upozorňuje David Pindur.

Z Karviné pak pochází nejrozměrnější exponát výstavy. Je jím oltářní rám, tedy nástavec, s obrazem Panny Marie Loretánské a vyobrazením 14 svatých pomocníků.

Kaplička ve Skřečoni
Cihlová kaplička v Bohumíně prochází opravou
Webové stránky s nabídkou virtuální prohlídky dřevěných kostelů.
Projekt zpřístupnil virtuálně dvaadvacet českých a polských kostelů

„Také zde se jedná o dílo neznámého autor, či možná i kolektivu autorů. Rám je ze zlaceného dřeva s olejomalbami na dřevěných podložkách, obraz tvoří malba na hedvábí s dekoracemi z barevného kovu s aplikacemi barevných sklíček. Výška tohoto díla činí 165 centimetrů, šířka 150 centimetrů, muzeum ho do svých sbírek získálo v roce 1965, a to od farního úřadu v Karviné-Fryštátě,“ doplnil informaci odborník z Muzea Těšínska.

Výstava je pořádána jako další z mnoha letošních aktivit k 70. výročí založení Muzea Těšínska a potrvá do 29. června.

Zámek v Hradci nad Moravicí. Ilustrační foto.
Blíží se nová sezona hradů a zámků. Kam vyrazit v Moravskoslezském kraji?
Ilustrační foto.
Volných míst je dost, ale málokdo o ně má zájem