Milovníci filmu se mohou těšit na novinky ze světa českého, polského a slovenského filmu, setkání s herci, režiséry a producenty, filmové retrospektivy známých tvůrců. Letošní ročník se koná opět v květnovém termínu a hostiti jej bude Česky a polský Těšín ve dnech 29. dubna až 3. května.

Polskou filmovou scénu bude zastupovat polský herec Daniel Olbrychski, která bude hostem filmové přehlídky. Organizátoři letošního ročníku připravili jeho filmovou retrospektivu s názvem „Daniel Olbrychski - Herec Evropy“.

Požár haly v bývalém Dole 9. květen.
Požár od autogenu: ve Stonavě hořelo ve strojovně bývalého Dolu 9. květen

Jeho fanoušci budou mít možnost zhlédnout i jeden z nejslavnějších filmů s tímto hercem, „Země zaslíbená“, jehož scény se natáčely v Divadle Adama Mickiewicze v polském Cieszyně.

Jako pocta věhlasnému režisérovi se letos budou promítat filmy Andrzeje Wajdy. Už v pátek před polednem, ještě před slavnostním zahájením, se v KaSS Střenice v Českém Těšíně promítá jeho snímek Katyň.

Výpověď Oleha Sencova

K tahákům z plejády českých filmu bude patřit snímek režiséra Davida Ondříčka Zátopek. Z novinek odrážejících postoj organizátorů k aktuální politické situaci je uvedení ukrajinského film Nosorožec režiséra Oleha Sencova, jehož  premiéra byla na Filmovém festivalu v Benátkách. Snímek vypráví příběh kruté reality 90. let v čase bezpráví, kdy po rozpadu Sovětského svazu Ukrajinou vládly brutální gangy. Ve filmu hrají opravdoví lidé ne-herci mezi jinými vězňové a vojáci.

Dílo Jiřího Trnky

Letošní Kino na hranici bude příležitostí k seznámení s dílem Jiřího Trnky, proslulého českého výtvarníka, ilustrátora, spisovatele, scenáristy, loutkáře, řezbáře a jednoho z otců zakladatelů českého animovaného filmu.

V Těšíně se na bílém platně objeví osm nejvýznamnějších Trnkových animovaných filmů, ale také dokument o jejich tvůrci, nazvaný Jiří Trnka: Nalezený přítel a natočený v roce 2019 režisérem Joëlem Fargesem.

Akce strážníků z Havířova pro děti a maminky z Ukrajiny, 23. dubna 2022.
Dětem a maminkám z Ukrajiny, strážníci z Havířova bavili a pomáhali

Návrat obliby filmů, v nichž hraje podstatnou roli hudba, inspiroval organizátory k rozhodnutí, promítnout v Těšíně nejnovější i starší snímky tohoto žánru.

Organizátoři přehlídky také připomínají, že v rámci podpory Ukrajině sužované ruskou agresí, se rozhodli nepromítat všechny ruské filmy, které chtěli letos ukázat.

Závěrečným filmem bude polský snímek Zázračná Brigitte Bardotová režiséra Lecha Majewského. Tento vynikající umělec a filmový vizionář nás zavede do komunistického Polska a do šatny titulní Brigitte.