Předchozí
1 z 6
Další

Od poloviny května je opět v práci, mezi svými zákaznicemi. Když si ale vzpomene na uplynulé dva měsíce, kdy nemohla kvůli koronavirové karanténě pracovat, chvílemi se jí dělá špatně.

„Už na to nechci ani myslet, bylo to šílené! Nejdříve jsem si říkala: Fajn, udělám si volno, uklidím si doma, budu se věnovat rodině. Šila jsem roušky a dokonce jsem se naučila péct chleba a rohlíky. Ovšem s každým dalším prodloužením jsem byla stále zoufalejší. Po Velikonocích, kdy jsem původně počítala, že už půjdu do práce a pomůžu zase svým klientům, jsem už plakala zoufalstvím, když vláda prodloužila stav,“ říká Jaroslava Trzaskaliková, karvinská pedikérka a členka České podiatrické společnosti.

Zdroj: archiv Jaroslavy Trzaskalikové:

Z KUCHYNĚ PŘES KAVÁRNU DO SALONU

Původně se vyučila v gastronomii, před 11 lety ale změnila profesi a začala provozovat kavárnu. Musela ale ještě více zvonil pracovní tempo, a proto se rozhodla udělat si rekvalifikaci v oboru pedikúra-manikúra. V tomto oboru pracuje už 8 let.

„Klasickou pedikúru dělá v Karviné spousta kolegyň, já se rozhodla jít jiným směrem a po základní rekvalifikaci jsem absolvovala různá odborná školení a kurzy, které mě posunuly jinam. Nedělám lázeňskou, ale přístrojovou pedikúru, tzv. ortonyxii, která je nejvíce je vhodná pro diabetiky, pro lidi s problémy jako jsou zarůstající nehty, ztluštělé nehty, mozoly, rozpraskaná kůže, ekzémy, lupénka, plísně a jiné,“ říká odborná pedikérka.

Zdroj: archiv Jaroslavy Trzaskalikové:

Připomíná, že práce pedikérů se za poslední roky posunula o hodně kupředu a podle ní je dnes v tomto oboru samozřejmostí spolupráce s lékaři, kteří se zabývají nohami. „Já mám nejlepší spolupráci se skvělým diabetologem a prezidentem naší asociace MUDr. Miroslavem Kolibou z Vratimova, který zastává názor, že než strhnout nehet, tak raději pacienta pošle k odborné pedikérce na nehtová rovnátka. A tím se řídím i já. Taky se snažím dostat na svou stranu karvinské lékaře a jsem ráda, že už se to začíná trošinku obracet v můj prospěch. Nemohu stále posílat své klienty do Ostravy. Věřím, že tady máme stejně kvalitní lékaře, jako jsou v krajské metropoli,“ říká Jaroslava Trzaskaliková.

Zdroj: archiv Jaroslavy Trzaskalikové:

PEDIKÚRU UŽ SI STÁLE ČASTĚJI DOPŘÁVAJÍ I MUŽI

V portfoliu jejích služeb najdeme kromě přístrojové pedikúry také už zmiňovanou nehtovou protetiku, klasickou manikúru a kosmetiku. Na otázku, zda na pedikúru k ní chodí i muži, říká, že poměr jejích zákazníků je 60 ku 40 ve prospěch žen. „Ale naštěstí už pedikúra není doménou žen. Už i muži si uvědomují, že nohy potřebují mít v pořádku. Jsou v tomto stydliví a já by byla ráda, kdyby se stydět přestali a využívali těchto služeb stejně jako ženy. Vždyť chodí po nohou stejně jako my ženy. Řadu z nich udělala šťastnými, když jsem jim udělala nehtovou protetiku, což je vytvoření nového nehtu, a ony si mohly, třeba i po několika letech vzít v létě sandálky,“ líčí pedikérka.

Zdroj: archiv Jaroslavy Trzaskalikové:

DOVOLENÁ MOŽNÁ,NA PODZIM ODVOLANÝ KURZ

Období, kdy musela mít své Studio J.T. Karviná, které má poblíž kulturního domu, zavřené, je naštěstí minulostí. Co jí dodatečně mrzí, je to, že přišla o vzdělávání v pražském IKEMU pro pedikérky, kde jsem měla v březnu projít první části vzdělávání v péči nohou diabetiků.

„IKEM naštěstí kurzy přesunul na podzim a já doufám, že napodruhé už se toto školení uskuteční,“ přeje si žena.

Zdroj: archiv Jaroslavy Trzaskalikové:

Má už spočítané ztráty, které jí karanténa přinesla? „Situace to byla nečekaná a nikdo za ní nemůže, takže to ani nechci počítat, i když finanční ztráty samozřejmě pociťuji. Penězi si ale zdraví nenahradíme, vím, o čem mluvím! Prostě nepojedu na dovolenou a budu pracovat. Zastavím se asi až v červenci, ale mně to nevadí, jelikož opravdu tuto práci dělám s láskou,“ říká Jaroslava Trzaskaliková.

Zdroj: archiv Jaroslavy Trzaskalikové: