Takové je zjištění průzkumu, který pro organizaci Paměť národa provedla agentura NMS Market Research. Pokud se ale podíváme, jak minulost hodnotí lidé se základním vzděláním nebo výučním listem, zjistíme, že převažují odpůrci změny. Podle celých 52 procent z nich byl lepší minulý režim, jen necelá třetina hájí ten současný. „Vysokoškoláci jsou podstatně optimističtější,“ konstatuje Stanislav Radocha z agentury NMS Market Research. Po minulém režimu totiž vůbec netruchlí tři čtvrtiny lidí s diplomem.

Mládí a exekuce

Podle Mikuláše Kroupy z Paměti národa jsou zřejmě dva hlavní důvody, proč lidé hodnotí komunistickou minulost kladně. Jednak za tím vidí nostalgii, kdy dotázaní lidé s láskou vzpomínají na své mládí. „Svou roli hraje také současná situace, kdy jsou lidé se základním vzděláním a výučním listem častěji ohroženi exekucemi a dalšími sociálními problémy,“ míní.

Škoda Ostrov
Socialistické fabriky nahlodal zub času. Z některých zbyly jen ruiny

Celkově ovšem česká společnost vidí současnou situaci lépe než dobu před listopadem 1989. Více než polovina obyvatel se domnívá, že jejich životní úroveň vzrostla, jenom necelá čtvrtina se prý tehdy měla lépe. Z tohoto hlediska je větší spokojenost jak u vysokoškoláků a středoškoláků, tak u těch „s pouhým učňákem“.

Cestování a svoboda

Sametové revoluce se podle průzkumu aktivně účastnila čtvrtina lidí, kterým je dnes čtyřicet a více. Útlak od komunistického režimu zažila jen desetina dotázaných. Ale překvapivě na otázku, zda z jeho strany zažil omezení či útlak někdo z rodiny, odpověděly kladně více než dvě pětiny respondentů.

Na současném režimu si přitom lidé nejvíce cení možnosti svobodně vyjádřit svůj názor, možnosti neúčastnit se povinných akcí a svobody cestovat. I přesto je ale podle průzkumu potřeba mnoho věcí změnit. Podle patnácti procent Čechů je to politická scéna, podle dvanácti procent by pomohl zákaz komunistů. 

Z knihy Poslední revoluce - Sušice
Banány, televize i toaletní papír. Fronty se za minulého režimu stály na vše