I takto vzpomíná na práci záchranářů lékařka Anna Vrbovcová, která jezdí jako lékařská posádka sanitky již od začátku 80. let. „Největší rozdíl je jednak v technické vybavenosti vozů, tak i ve vozech samotných,“ vyprávěla. „Je to taková veselá historka, že když jste jeli s houkající sanitkou 1203 do kopce, tak vás předjížděla auta úplně v klidu,“ řekla s úsměvem. Tehdy ale záchranářům jistě moc do smíchu nebylo, když potřebovali pacienta dostat co nejrychleji do nemocnice.

Zdravotnictví za komunismu
Zdravotnictví za socialismu? Pane doktore, tady malá pozornost, ozývalo se

Nedá se ani srovnávat další aspekt dřívější sanitky: a sice bezpečnost sanitních vozů. „Když dojde dnes k nějaké nehodě, tak vůz je bezpečnější oproti tomu, co jezdilo dříve. Když jsme jezdili v 1203, tak tam moc velká bezpečnost nebyla,“ zavzpomínala.

Sanitky od Škody jezdí už 111 let. Která byla první? Podívejte se:

Pochopitelně velkých změn doznalo i samotné vybavení záchranky, třeba co se týká plicní ventilace. Dříve ventilátory nebyly dostupné, ventilovalo se pouze speciálním vakem. „Technika šla dopředu, vybavenost byla úplně jiná,“ vysvětlila lékařka.

Člověk je odkázán sám na sebe, říká lékařka

Anna Vrbovcová pracovala původně v nemocnici jako anestezioložka. Na začátku 80. let ale potřebovala pražská záchranka výpomoc, protože měli málo lékařů. A tak se dostala k záchrance. „Byla to úplně rozdílná práce. V nemocnici máte takzvaně vše připraveno, máte tam lidi, kteří vám mohou pomoci, kteří budou spolupracovat,“ vyprávěla.

Příběhy obyčejné prodavačky z pera Jaroslava Dietla sleduje seriál…?
Žena za pultem: Socialistický hit nebyl tak nevinný, Švorcová mít roli nemusela

A to najednou nebylo. „V terénu jsou úplně jiné podmínky musíte se rozhodnout sami a provádět úkony v polních podmínkách,“ vysvětlila. Rozhodně ale takové zkušenosti nelituje. „Je to výborná zkušenost, každý anesteziolog by ji měl zažít. Je to úplně jiná práce, jste odkázán sám na sebe,“ vysvětlila.

Laickému uchu to zní jako adrenalin. Není to ale časem spíše konstantní stres? „Je to stres, samozřejmě. V nemocnici jsou stresy také, tohle souvisí i s adrenalinem,“ řekla lékařka.

S Annou Vrbovcovou jsme srovnali i jiný aspekt záchranařiny: a sice agresivitu pacientů. „Důležité je umět jednat s lidmi. Myslím si ale, že agresivity přibylo, že jí tolik nebylo,“ zamyslela se nad touto oblastí. Lidé dovedou podle jejích slov být nepříjemní a zdravotníkům doslova říci, že přeci platí daně, tak ať se snaží. „Trochu se vytrácí úcta k záchranářům,“ dodala na závěr.

Co by se mělo ve školách učit o socialismu? Odpovídá herec Jan Hrušínský a komunistická poslankyně Kateřina Konečná.

Zdroj: Deník