Jogurt, ovoce a ořechy. Jen tři ingredience vám stačí, abyste za pár minut nachystali zdravou mraženou svačinu pro děti i dospělé. Svačinka, které se říká jogurtová kůra, je zdravé a osvěžující letní mlsání. Je plná bílkovin, zdravých tuků, vitaminů i minerálů. Musí se ale dvě hodinky po nachystání odležet v mrazáku. Hotovu „kůru“ navíc můžete v mrazáku skladovat až tři měsíce a vytáhnout jako zdravou pochoutku během horkých dní.

Co je jogurtová kůra?

Jogurtová kůra je hitem sociální sítě TikTok. Podle webu Kidspot má vyhledávání YogurtBark (ang. jogurtová kůra, pozn. redakce) přes 10 milionů zhlédnutí.

Tahle mražená svačina totiž splňuje vše, co si rodič přeje. Je rychlá, snadná na přípravu, zdravá a zvládne ji připravit každý. I starší děti si ji bez potíží připraví samy. Jen je třeba počítat i s časem tuhnutí v mrazáku (cca 2 hodiny).


Nahrává se anketa ...

Slaďte zdravě

Základem jogurtové kůry je jogurt, nebo jakákoliv jeho náhražka. Pokud máte doma rádi sladké, doslaďte ji pomocí medu, agávového či javorového sirupu. Nic ale přidávat nemusíte, o sladkou chuť se postará ovoce.

Ovoce podle chuti

Na jogurtovou kůru můžete použít jakékoliv ovoce. Záleží jen na tom, co vám chutná, co máte zrovna ve spíži, nebo co vám roste na zahradě. Použít můžete jahody, maliny, borůvky, rybíz, ale i kiwi, meruňky nebo ostružiny.

Zdobení na závěr

Svačinku můžete dozdobit podle chuti. Jako posypka dobře poslouží jakékoliv ořechy nebo granola. Slanou chuť dodá karamel nebo kukuřičné lupínky. Můžete také použít chia semínka nebo arašídové máslo.

Recept: Jogurtová kůra třikrát jinak

Vyzkoušejte jogurtovou kůru třikrát jinak podle webu BBC Food:

Jogurtová kůra s lesními plody a pistáciemi:


Ingredience:

  • 500 g řeckého jogurtu (lze nahradit kokosovým, sojovým jogurtem nebo kefírem)
  • 150 g lesních plodů
  • 30 g pistácií
  • 1 polévková lžíce medu

Postup:

  • Vyložte plech (musí se vejít do mrazáku) pečícím papírem. Rovnoměrně rozetřete jogurt rozmíchaný s medem
  • Přidejte lesní plody a pistácie
  • Plech vložte na dvě hodiny do mrazáku
  • Až jogurt dostatečně ztuhne, plech vyndejte, oddělte od pečícího papíru a nalámejte na kousky
  • Můžete podávat, nebo vložit do sáčku a nechat v mrazáku až po dobu tří měsíců

Jogurtová kůra s datlemi a pomeranči


Ingredience:

  • 500 g řeckého jogurtu (lze nahradit kokosovým, sojovým jogurtem nebo kefírem)
  • 100 g vypeckovaných datlí
  • 25 g nahrubo nasekaných mandlí
  • jemně nastrouhaná pomerančová kůra

Jogurtová kůra s fíky a malinami


Ingredience:

  • 500 g řeckého jogurtu (lze nahradit kokosovým, sojovým jogurtem nebo kefírem)
  • 3 nahrubo nasekané fíky
  • 150 g malin
  • špetka skořice