Před odsunem Němců měl Krnov 25 tisíc obyvatel. V roce 1990 se Krnováci radovali nejen z příchodu demokracie, ale také z faktu, že počet obyvatel poprvé od druhé světové války překročil 25 tisíc. Krnované cítili, že statut metropole mají na dosah. Vizionáři své fantazii popustili uzdu.

„Budeme připravovat nová území pro rozvoj bydlení jak pro výstavbu bytových tak i rodinných domů s dlouhodobým cílem vytvořit z Krnova město pro 30 000 obyvatel. Poroste-li počet obyvatel, porostou i daňové příjmy. Proto budeme vytvářet podmínky ke zvýšení počtu obyvatel Krnova,“ zakotvila do programového prohlášení koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a nezávislých, která vládla Krnovu v letech 2006 až 2010. V rámci této vize koalice podporovala projekty rodinných domů na Kabátově kopci a bytových domů v kasárnách.

Rudná pod Pradědem má kolem 380 obyvatel. Starosta Radomír Tománek stojí v čele obce už třetí volební období.
Starosta: Do Jeseníků přes nás jezdí většina rekreantů z Ostravska i z Olomoucka

Výsledek? Během vlády této koalice počet obyvatel Krnova zase klesl pod 25 tisíc. Komunální politici interpretovali jako úspěch, že sice neporostou daňové příjmy, ale výpadek se snadno nahradí dotacemi. Krnov se jako propadlík vrátil do kategorie malých měst, pro které je mnohem snazší sehnat dotace „na rozvoj“. Starostka Krnova Alena Krušinová věřila, že počet obyvatel souvisí s dopravní dostupností Krnova. Její mantrou se stalo silniční spojení mezi Ostravou, Opavou, Krnovem a Bartultovicemi.

„Počet obyvatel Krnova k 31. 12. 2021 byl 23 240. Je to o 26 více než ke stejnému dni roku 2020!“ pochlubil se starosta Krnova Tomáš Hradil, jak se konečně podařilo otočit nepříznivý trend vylidňování.

Krnov jde do play offf
Krnovu začíná play off! Strojosvit čeká Bohumín

„Že vy jste chodil propíchávat kondomy do drogerie,“ dobírají si ho vtipálci na facebooku. Přiznejme si to. Pokud Krnov opravdu tak nutně potřebuje 30 tisíc obyvatel, jsou propíchané kondomy levnější a spolehlivější řešení než výstavba obchvatu a bytových domů.