Od počátku července do konce srpna policisté evidovali 1165 nehod, což je zhruba o 150 méně než za stejné období loňského roku. Během prázdninových měsíců vyhaslo nejméně deset lidských životů. O rok dříve zemřelo dvanáct osob, předloni pak jedenadvacet. Ve srovnání s minulými roky však přibylo vážně zraněných. Letos jich záchranáři evidují téměř sedmdesát, v předchozích dvou letech se tento počet pohyboval mírně nad padesát.

Nejčastějšími příčinami nehod byl nesprávný způsob jízdy. „Za tímto obecným označením se skrývá zejména nedodržení bezpečné vzdálenosti a jízda po nesprávné straně vozovky, zahrnuje však také nesprávné otáčení, bezohlednou a agresivní jízdu a spoustu dalších prohřešků, kterých se řidiči bohužel dnes a denně dopouštějí," uvedla mluvčí krajské policie Daniela Vlčková. Dalšími příčinami havárií jsou nedání přednosti v jízdě a nepřiměřená rychlost.

Právě končící prázdniny se bohužel vyznačovaly i poměrně vysokým počtem nehod, při kterých byly zraněny děti. Většinou se jednalo o lehčí poranění, bohužel jsou hlášena i těžké zranění.

Například v polovině července vozidlo Opel Vectra v Ostravě-Svinově srazilo šestiletého chlapce, který z bezprostřední blízkosti vběhl přímo před auto. Podle jedné z verzí se dítě vytrhlo matce a běželo za letícím motýlem. Utrpělo těžká zranění. O dva dny dříve se v Ostravě čelně střetl čtrnáctiletý chlapec na koloběžce s osobním vozidlem. S těžkými poraněními byl transportován do nemocnice. Jedna z posledních nehod, při kterých byly zraněny děti, se stala v závěru srpna v Opavě. Řidič vozidla Opel Kadett caravan zřejmě v důsledku mikrospánku vjel na chodník, po kterém v té chvíli procházeli dvanáctiletý chlapec a stejně stará dívka. Oba skončili v nemocnici.

Během prázdnin záchranáři vyjížděli i k řadě nehod cyklistů. Některé ze střetů měly tragické následky. Například v první polovině srpna zemřel devětašedesátiletý cyklista, který se v Plzeňské ulici v Ostravě střetl s osobním vozidlem.

Razie na silnicích

Také na poslední prázdninový víkend, spojený s očekávaným návratem z dovolených, připravili moravskoslezští policisté speciální dopravní akci. „Zaměří se zejména na dodržování předepsané rychlosti a na kontrolu způsobu jízdy. V jejich hledáčku bude také používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí," uvedla Daniela Vlčková z moravskoslezské policie. A kde se policisté objeví? „Kontroly budou probíhat na vytipovaných stanovištích v podstatě na území celého Moravskoslezského kraje," uvedla bez bližšího upřesnění Vlčková. 

Začíná škola

Policisté a strážníci v celém Moravskoslezském kraji budou v pohotovosti i během prvního týdne nového školního roku. Objeví se zejména v okolí škol, družin a jídelen, ale také u frekventovaných přechodů. V rámci tradičního projektu Zebra se za tebe nerozhlédne chtějí s dětmi diskutovat o správném přecházení vozovky. „Vysvětlí jim i mylný mýtus o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce. Upozorní je na rizika přecházení silnice s více jízdními pruhy, připomenou přednost tramvají před chodci či používání nadchodů nebo podchodů," vysvětlila ostravská policistka Kateřina Špoková, která rodičům nastupujících prvňáčků doporučila, aby se svými ratolestmi cestu do školy nejprve nanečisto několikrát prošli a upozornili je na riziková místa. Policisté také apelují na řidiče, aby v prvních dnech školního roku byli trpěliví a velmi obezřetní.