Dosvědčují to údaje policistů z běžných silničních kontrol či dopravních nehod, u kterých byl některý z účastníků pod vlivem alkoholu nebo omamných či psychotropních látek.

Na řidiče, kteří před jízdou pili alkohol, narazí policisté při namátkových silničních kontrolách prakticky denně. Jen za minulý rok to bylo před 400 případů.

O desítky procent však narůstá počet řidičů, kteří jezdí pod vlivem návykových látek. Loni přistihli policisté takových řidičů přes 650. To je o 109 více než v roce předchozím.

Opilá řidička v Havířově ujížděla od nehod.
Opilá řidička s dítětem v autě použila Toyotu Prius jako tank. Od nehod ujela

„Počet případů, kdy policisté odhalí řízení pod vlivem alkoholu, je v posledních letech zhruba stejný nebo se mírně snižuje. Více než v minulosti však registrujeme vysoké naměřené hodnoty, tedy, že se nejedná o zbytkový alkohol. Případů, když řidiči naměříme hodnotu alkoholu v krvi nad jedno promile, je více, než těch do jednoho promile,“ popsala situaci karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

OPILCÍ JEZDÍ NONSTOP

Co je podle ní zarážející, je fakt, že řidiči pod vlivem brázdí místní silnice prakticky neustále. „Kdysi byly největší záchyty v noci nebo večer. Poslední době je to kdykoli během dne, v sobotu, přes týden,“ říká Viačková.

Auto v centru Havířova při nehodě zničilo semafor pro chodce.
Opilá řidička při nehodě v centru Havířova zničila semafor

Připomněla tak sobotní eskapádu třiačtyřicetileté řidičky, který v Havířově postupně nabourala do dvou aut a od nehody pokaždé ujela. Přivolaní policisté se nestačili divit: dechová zkouška u řidičky prokázala 2,35 promile. Její počínání tak bude hodnoceno jako trestný čin.

POLICIE: NEUJÍŽDĚJTE OD NEHODY!

Dalším nešvarem, který se velmi rozmáhám je ujetí od nehody. Důvody, proč řidiči při vážné nehodě nezastaví, bývají různé – alkohol, zákaz řízení, převážení drog a podobně, ve hře může být i zkratovité jednání.

„Mnozí si neuvědomují, jaké následky pro ně ujetí od nehody může mít. I když způsobí „jen“ lehké poranění, vztahuje se na ně trestní sazba až pět let. Kromě ublížení na zdraví se totiž před soudem budou zodpovídat i z dalšího činu,“ připomíná mluvčí ostravské policie Richard Palát.

Nezodpovědným a zbabělým řidičům policisté vzkazují: „Když způsobíte vážnou dopravní nehodu, neujíždějte z místa havárie. Nemá to smysl, stejně vás dostaneme!“ vzkazují moravskoslezští policisté, kteří patří v objasňování nehod, při nichž hrál roli alkohol k absolutní republikové špičce.

Leon F. Běčák na policejní služebně, kam ho dostal chybný test na drogy.
Chybné policejní testy na drogy dělají z nevinných řidičů narkomany