Umožňuje to mezinárodní smlouva o příhraniční spolupráci a pomoci uzavřená před několika lety mezi Moravskoslezským krajem a Slezským vojvodstvím. Informoval o tom mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Českotěšínští hasiči k nehodě, při které auto skončilo na střeše, dorazili jako první. Ještě před příjezdem polských kolegů začali zaklíněnou v havarovaném autě vyprošťovat. "Vyprostili ji pomocí páteřní desky, nasadili jí krční límec a předali polským zdravotníkům. Žena byla při vědomí a komunikovala," řekl mluvčí. Dodal, že na místo po ohlášení vyjela i jednotka z Karviné. Ta ale dorazila až po příjezdu polských hasičů. Proto se vrátili na základnu.

Zásah českých hasičů u nehody na polském úseku dálnice. Zdroj: Hasiči MSK

Čeští hasiči v Polsku zasahovali už několikrát. V červenci 2013 například na polské dálnici A1 havaroval řidič dodávky. Byl zraněný a dovolal se na operační a informační středisko hasičů v Moravskoslezském kraji. Bohumínští hasiči zabezpečili místo nehody a poskytli muži první pomoc. Polští hasiči už mají zásah v Česku. Loni v dubnu likvidovali v Beskydech požár lesa. Do horského terénu na Frýdecko-Místecku měli lepší přístup.

Hořet začalo v kopcích nedaleko Nýdku na Frýdecko-Místecku. O požáru na česko-polském pomezí se moravskoslezští hasiči dozvěděli od kolegů z Polska. Jedna jednotka polských dobrovolných hasičů pak i pomáhala s hašením.

Mezinárodní spolupráci hasičů umožňuje smlouva, kterou uzavřel Moravskoslezský kraj se sousedním Slezským vojvodstvím před několika lety. Dohoda řeší vzájemnou pomoc u mimořádných událostí, požárů, dopravních nehod či u jiných zásahů. Pomoc hasičů druhé strany je využívána nejčastěji tam, kde to mají k místu události blíž než domácí jednotky hasičů. Dokument vyřešil právní krytí výjezdů záchranářů na území jiného státu. Dlouho se totiž nevědělo, kdo zásahy zaplatí. Nakonec se hasiči z obou stran hranice dohodli, že ten, kdo vyjíždí, hradí i náklady. 

Zásah českých hasičů u nehody na polském úseku dálnice. Zdroj: Hasiči MSK