Největší potíže mají vlaky na elektrifikovaných tratích, kde nemají sběrače kontakt s namrzlými trolejemi. Situace se zlepšuje jen pomalu. Varování před ledovkou platí pro celou ČR. 

"Vzhledem k pokračující silné námraze na trolejích trvá varování, které České dráhy vydaly v pondělí večer. České dráhy i nadále naléhavě žádají cestující, aby především na elektrifikovaných tratích z důvodu silné námrazy odložili své cesty na příznivější povětrnostní podmínky nebo použili jiný druh dopravy. Na těchto tratích bude v úterý ráno a dopoledne silně omezen provoz. Většina vlaků bude z povětrnostních důvodů odřeknuta. Vlaky, které budou vypraveny mohou mít podstatně sníženou kapacitu. Doprava je zajišťována jen ve velmi omezeném rozsahu náhradními motorovými soupravami. Ráno a dopoledne nepojede velká část dálkových vlaků jinak vedená elektrickými lokomotivami," informoval mluvčí ČD Petr Šťáhlavský

Výběr vlaků, jejichž jízda je zajištěna dieselovými lokomotivami a které jedou dle jízdního řádu (podle provozních možností):

Ostrava - Praha a zpět: 540, 152 // 143
Brno - Bohumín a zpět: 823, 831 // 840, 832
Horní Lideč - Hranice na Moravě a zpět: 126 // 221

Problémy se zajištěním dopravy na ochromeném železničním koridoru mají také soukromí dopravci. RegioJet některé spoje zrušil, jiné zajišťuje částečně svými soupravami mezi Olomoucí ve směru na Ostravu a Slovensko a opačně na Prahu jezdí nasmlouvaným motorovým vlakem nebo autobusy. Leoexpres své spoje zrušil zcela.

Informace o aktuálním zajištění jednotlivých spojů cestující najdou na internetových stránkách dopravců. 

Kalamitu na železnici pomáhají řešit i Vítkovice Největší tuzemská strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group od včerejška poskytuje své lokomotivy pro řešení kalamitních situací na železnici. V noci na dnešek už Vítkovice Doprava, dceřiná společnost skupiny, vysvobodila dvě uvízlé vlakové soupravy na trati Havířov – Praha. „Jeden z vlaků soukromého dopravce uvízl kvůli námraze na trojelích u Suchdolu nad Odrou, druhý vlak jsme vezli od Prosenic. Oba vyjely na trasu do Prahy a naším úkolem bylo je bezpečně vrátit do Ostravy," upřesnil ředitel společnosti Vítkovice Doprava Zdeněk Trejbal. Na žádost dopravců je firma schopna zajistit přesun elektrických vlakových souprav dieselovými a do budoucna také CNG lokomotivami. S podobnou pomocí firma počítá i dnes. „V současnosti je zajišťována přeprava vlaku od Olomouce. Sama skupina Vítkovice Machinery Group s dopravou ani provozem žádný problém nemá," dodala mluvčí strojírenských Vítkovic Eva Kijonková. 

Všechny klíčové silnice v Moravskoslezském kraji jsou průjezdné

Všechny klíčové silnice v Moravskoslezském kraji byly v úterý ráno průjezdné. "Řidiči by ale měli při jízdě dodržovat zvýšenou opatrnost. Místy sněží nebo prší, silnice jsou chemicky ošetřovány," sdělila policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Dopravu na území kraje od pondělního odpoledne komplikovala ledovka, kvůli níž se staly desítky nehod. Záchranáři ošetřili také desítky zraněných chodců, kteří na ledu spadli.

Ledovka hrozí i dnes. V noci byl kvůli ní zhruba na tři hodiny zcela uzavřený hlavní tah z Frýdku-Místku k hranicím s Polskem a Slovenskem. Nyní je silnice v obou směrech průjezdná.

„Momentálně máme sjízdné všechny silnice první, druhé i třetí třídy. Přestalo pršet, ale začal jemně poletovat sníh. Všechny silnice jsou prosolené, je na nich neskutečné množství soli," řekla dispečerka Správy silnic Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku. Právě na Frýdecko-Místecku byla v pondělí situace nejhorší.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela uvedl, že od pondělního odpoledne do dnešních 06:30 měli hasiči v souvislosti s ledovkou na silnicích 65 výjezdů. „Šlo většinou o dopravní nehody – uvolnění komunikace od vozidel. Nejvíce jich bylo v okrese Frýdek-Místek – 24," uvedl Kůdela. Na Karvinsku měli hasiči kvůli ledovce 12 výjezdů, po 11 v okresech Nový Jičín a Ostrava-město, sedm na Opavsku. Jen na Bruntálsku kvůli ledovce vyjíždět nemuseli ani jednou.

Ostrava: Silničáři jsou nepřetržitě v terénu "Zaměstnanci Ostravských komunikací chemicky ošetřovali silnice na území města Ostravy takřka nepřetržitě už od pondělního poledne," uvedl mluvčí firmy Jiří Maléř. 

Vzhledem k předpovědi meteorologů, vyjely první vozy do ulic již krátce po dvanácté hodině. „Technika se vrátila do garáží po třetí hodině odpolední. Během hodiny byly všechny vozy znovu naplněny solí a solankou a vyrazily opět k chemickému ošetření silnic. Situace se znovu opakovala v osm hodin večer a ve tři hodiny ráno v úterý 2. prosince," doplnil mluvčí Maléř v útery před dvanáctou hodinou s tím, že aktuálně znovu vyjíždí veškerá technika do terénu k preventivnímu posypu silnic.

Od včerejška doposud bylo podle jeho slov chemicky ošetřeno 4200 km, použito 340 tun soli a 37420 litrů solanky.

Nehod výrazně ubylo

Ta nejhorší situace na silnicích pominula. "Na Karvinsku jsme měli v pondělí odpoledne a večer v souvislosti s ledovkou 17 nehod, při kterých byli tři lidé zraněni. Jednalo se o nehody, ke kterým lidé museli volat policisty. Mnoho dalších si řidiči vyřešili mezi sebou a ve spolupráci s pojišťovnami. Dopravní komplikace byly především v úsecích, kde jsou kopce. Tam měly problémy s jízdou především nákladní automobily. Dnes už je situace výrazně lepší," řekla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková. 

Nebezpečí především pro chodce

S velkou opatrností by se měli pohybovat chodci. Nejfrekventovanější chodníky se sice podařilo zajistit posypem, údržbou však neprocházejí všechny. Opatrnost je na místě. Kluzké jsou nejen neudržované chodníky, ale také parkoviště nebo přechody pro chodce. "Lidé by si měli dávat pozor při přecházení po přechodech, kde je kluzké zejména bílé dopravní značení," varovala policejní mluvčí Viačková.  

Zlomeniny a poraněné hlavy

Moravskoslezští záchranáři kvůli ledovce ošetřili od pondělních 14 hodin do dnešního rána zhruba 140 chodců, dalších 15 cyklistů nebo cestující v havarovaných vozidlech.

Lidé měli nejčastěji poraněné nohy a ruce, pádem si většinou způsobili zlomeninu nebo vykloubení či si rozbili hlavu. V řadě případů si lidé pádem způsobili otřes mozku. 

„Krajské operační středisko přijalo desítky hovorů s hlášeními o lidech, kteří se zranili v souvislosti s ledovkou," uvedl Humpl. Podle něj byla zranění, která záchranáři ošetřovali, lehká nebo středně těžká. Ošetřeni museli být také lidé zranění při dopravních nehodách aut a cyklisté, kteří se přes veškerá varování na silnice vydali a jízdu na namrzlých vozovkách nezvládli," řekl Humpl.

Problémy s příjezdem sanitek

Podle Humpla měli s příjezdem ke zraněným problém i záchranáři. K pacientovi v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku nemohla posádka projet vůbec. Nakonec se k pacientovi dostala z druhé strany přes objízdné trasy jiná sanita, pomoci se dočkal až po třech hodinách. „V souvislosti s pondělní kalamitou záchranáři neevidují žádnou událost, kdy by ve spojitosti s opožděným dojezdem posádky zemřel pacient," řekl Humpl.

Podle mluvčího záchranáři obvykle za čtyřiadvacet hodin vyjíždějí průměrně k 280 událostem, v pondělí však posádky zasahovaly ve 450 případech.

„Z hlediska počtu zásahů šlo o nejvyšší počet v desetileté historii krajské záchranné služby. Nárůst událostí za celé pondělí činil 60 procent, v odpoledních a večerních hodinách však dosáhl více než dvojnásobku, tedy 130procentní nárůst oproti jiným dnům," uvedl Humpl. Zásahy související s ledovkou tvořily zhruba třetinu všech výjezdů.

Napilno i v nemocnicích

Napilno měli i lékaři v nemocnicích. Například v Městské nemocnici Ostrava pacienty po 16:00 a 17:00 zapisovali po minutě.

„Jedno ošetření trvá zhruba deset až 15 minut, tak si dokážeme představit, jaká čekací doba čekala pacienty," uvedla mluvčí nemocnice Magda Otáhalová. Jen v tomto zdravotnickém zařízení ošetřili kvůli pádům do dnešního rána zhruba 80 pacientů, některé museli hospitalizovat.

Obdobná byla situace i v nemocnici ve Frýdku-Místku, kde do dnešního rána ošetřili asi 70 lidí. Nemocnice posílila službu. „Vzhledem k vysokému nárůstu počtu pacientů v pondělních odpoledních a nočních hodinách jsme povolali do služby dalších pět lékařů a stejný počet sester a ošetřovatelů," řekl primář chirugicko-traumatologického oddělení Martin Chrostek. Počet příjmových úrazových pracovišť byl zvýšen ze dvou na pět.

Jen od pondělního odpoledne do úterý 11 hodin bylo ve Slezské nemocnici v Opavě ošetřeno na čtyři desítky pacientů. Zatímco v pondělí převažovaly úrazy hlavy (13), v úterý to byly převážně zranění hrudníků a zápěstí (6).

"Jednalo se většinou o úrazy po následku pádu na zledovatělých chodnících, tudíž naraženiny, a zlomeniny obou končetin, rozbité hlavy, ale bohužel také páteře a ve dvou případech o zlomeninu kyčle. Většina pacientů mohla po ošetření domů," uvedl mluvčí Daniel Svoboda.

Na Frýdecko-Místecku bouralo nejvíce

Přesto, že se dopravní situace související s ledovkou na území celého Frýdecko-Místecka oproti pondělí podstatným způsobem zlepšila, stalo se zde nejvíce dopravních nehod v Moravskoslezském kraji. V zápřahu kvůli tomu byli i hasiči.

Na namrzlé vozovce se srazilo pět autNapříklad v Krmelíně ve Staroveské ulici se v úterý kolem půl desáté dopoledne srazilo se pět osobních aut. Hromadná kolize se neobešla bez zranění. Provoz ve směru na Starou Ves nad Ondřejnicí byl dočasně uzavřen.

„V rámci Moravskoslezského kraje jsme od pondělního odpoledne až do úterního rána měli na kontě pětašedesát výjezdů. Šlo většinou o nehody, u kterých kolegové museli uvolňovat komunikace od havarovaných vozidel. Nejvíce kolizí se přihodilo na Frýdecko-Místecku, kde jsme vyjížděli ke čtyřiadvaceti nehodám," potvrdil tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Situace se zlepšila

„Komunikace jsou bez závažnějších komplikací sjízdné. Výjimku tvoří Jen úsek I/56 ve směru od Ostravice na Staré Hamry. Ten je uzavřen pro nákladní vozidla a vozidla s přívěsem. Situaci řešíme společně se správou údržby silnic. Na místě jsou policisté a uzávěra bude vyznačena patřičným dopravním označení. Naopak situace v Mostech u Jablunkova je příznivá bez komplikací," popisoval v úterý dopoledne frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk, jenž vzhledem k zimnímu období a klimatickým podmínkám řidičům doporučuje, aby dodržovali určitá preventivní doporučení.

„Pro případ, že by náhodou uvízli v nějaké dlouhé koloně, je dobré mít natankovou alespoň polovinu nádrže. Do kufru by si měli řidiči přibalit i starší deku. Snad není nutné připomínat, že je na místě mít nabitý mobilní telefon, kterým si každý může přivolat pomoc. Motoristé by měli pamatovat i na toleranci. Rychlost je dobré přizpůsobit stavu a povaze vozovky. Spěchejte pomalu a dodržujte pravidla šťastného návratu," uzavřel okresní policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Na Karvinsku převažují úrazy

Desítky případů již ošetřili v souvislost s městy pokrytými ledovou krustou lékaři úrazových ambulancí Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Příliv zraněných pacientů neustává ani dnes.

Pod zařízení spadají nemocnice v Karviné, Orlové i v Havířově. „Všechny ambulance mají opravdu plné ruce práce. Vše začalo včera odpoledne a v podvečer. V noci byl spíše klid, ale od rána pacienti opět přibývají a jejich počet rozhodně neklesá, spíše naopak. Do toho lékaři řeší i běžné kontroly a další případy, které s ledovkou nesouvisí," popsala dnes dopoledne mluvčí nemocnic Radmila Fleischerová.

Plné ruce práce mají pochopitelně i pracovníci technických služeb měst na Karvinsku. Alespoň to všichni tvrdí. „Máme venku všechnu potřebnou techniku a lidi," daly by se shrnout odpovědi z jednotlivých měst.

Policie hlásí průjezdné cesty bez větších komplikací

Jako mnohem lepší dnes popisují situaci zaměstnanci ČSAD v Karviné a v Havířově.

„Jezdí nám všechny linky, jen v Havířově jsou kvůli stavu vozovky trochu problémy na jedné z nich směrem na Šenov. Vozíme také zaměstnance z tohoto okresu do automobilky v Nošovicích. Tam je na silnicích situace komplikovanější, my jsme ale ve spojení i s tamními dispečery výroby, aby věděli, kdy pracovníci přijedou a mohou tak začít provoz," uvedl před polednem ředitel divize osobní dopravy Jakub Vyvial.

„Samozřejmě, na všech linkách mohou nastávat zpoždění, to ale nejsme vzhledem ke stavu vozovky ovlivnit," dodal zástupce přepravní společnosti.

Autobusy ČSAD měly v pondělí na Karvinsku několik drobných kolizí a nehod, všechny se ale naštěstí obešly bez zranění.

Průjezdné cesty bez větších komplikací hlásili v úterý také policisté.

Ti do poledních hodin řešili v souvislosti s ledem celkem 8 dopravních nehod. Naštěstí i zde nešlo o nic vážného.

„Jedinou komplikaci máme nyní v Havířově v ulici Na Dulňáku. Na chemicky neošetřené vozovce tam uvízl kamion, nyní tam jsou policisté i hasiči a čeká se na chemické ošetření vozovky," uvedla mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Ledovka komplikuje práci i firmám 

Kominíci: ledovka je nebezpečná i pro násLedovka dokáže být nebezpečná nejen na chodnícíh a silnicích, ale i na střechách. „Když máme jít dělat na rovnou střechu, tak to až tak velký problém není. Člověk ale musí být opatrný. Když bychom měli ale poslat chlapy čistit komín na šikmou střechu, tak majiteli domku zavoláme a domluvíme se na jiném termínu. Tam by to totiž mohlo dojít k nepříjemnosti raz dva," uvedl pracovník ostravské kominické firmy.
Provozovatel dalšího kominictví Roman Bruss měl včera domluvené zakázky uvnitř objektů. „Jít ale na střechu, která je šikmá, by v takovém počasí rozumné nebylo. Určitě bychom uvažovali o domluvě a náhradním termínu," dodal Roman Bruss ze stejnojmenného kominictví.

Počasí přidělává práci i hutníkům
Zatím pouze prodloužení různých provozních operací způsobila ledovka v kunčické huti. „Například na vstupních surovinách se vytvořila ledová krusta, kterou musíme před použitím v našich výrobních provozech odstraňovat ve vagonech v rozmrazovnách. Také některé další operace, jako vykládka a čištění vagonů, si nyní vyžadují delší čas. Zaměstnanci musí u všech venkovních činností postupovat s větší obezřetností, aby nedošlo k úrazu. Dojezd vlaků se surovinami na naši vlečku zatím není nijak omezen," odpověděla mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá.

Energetici
Zatímco v sousedním Olomouckém kraji dispečink Skupiny ČEZ aktuálně eviduje na Olomoucku a Přerovsku 10 poruch na vedení vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí, v Moravskoslezském kraji je situace daleko klidnější. Uvedla to mluvčí ČEZ Soňa Holingerová s tím, že v našem kraji „evidují energetici běžnou poruchovost".
Příznivé počasí umožnilo v uplynulých týdnech práci i zedníkům a dalším pracovníkům, kteří opravují Katedrálu Božského Spasitele v centru Ostravy. Dnes dopoledne však po žebřících nešel nikdo a ani na lešeních se nepracovalo.
„To se nedá, klouže to, v takových podmínkách chlapi na lešení nesmí," uvedl pracovník, který právě vycházel z jedné z Unimo buněk v areálu stavby.



Čtěte také: Ledovka ochromila dopravu, hodně lidí se zranilo při uklouznutí