Oznámení o tonoucím přijali strážníci na své tísňové lince chvíli po 10. hodině. Svědek z místa telefonoval, že jeho známý se při koupání nevynořil na hladinu. 

Na místo okamžitě vyjela hlídka městské policie a další složky Integrovaného záchranného systému. Hasiči přijeli i se člunem. V té chvíli už ale byl velitel strážníků s jedním ze svých kolegů ve vodě a snažili se tonoucího najít. Podařilo se jim to zhruba 6 metrů od břehu. Bezvládné tělo našli asi ve 2,5metrové hloubce. Vytáhli ho na hladinu a poté i na břeh, kde začalo oživování.

Po dlouhé resuscitaci se muži přece jen podařilo obnovit srdeční činnost. V dýchání mu ale musely pomáhat přístroje. Záchranná služba pacienta odvezla do nemocnice. 

"Jsem rád, že ta naše snaha byla aspoň k něčemu dobrá, že mu to srdce pak naskočilo," řekl chvíli po akci velitel strážníků Michael Karkoška. 

V boji o život pacienta měli bojovat zdravotníci havířovské nemocnice. Bohužel, muže už od záchranné služby nepřijali. „Pacient přes veškerou poskytnutou péči zemřel v průběhu převozu do nemocnice," řekl Deníku náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux.

"Bezprostředně po vytažení muže z vody začala naše posádka s resuscitací. Přestože se v jejím průběhu podařilo obnovit srdeční činnost, stav muže byl nadále velmi vážný a v průběhu převozu do nemocnice zemřel," potvrdil vedoucí dispečinku Záchranné služby MSK Bohdan Jančata. 

Policie musela totožnost utonulého ověřovat, protože u sebe neměl žádné doklady. Strážníci však ze svých kontrol věděli, o koho by se mělo jednat.

„Několikahodinovým ověřováním jsme potvrdili totožnost utopeného muže. Jednalo se o 59letého muže. Cizí zavinění na utonutí nebylo zjištěno. K potvrzení úmrtí byla nařízena zdravotní pitva," sdělila v neděli odpoledne policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Rybníky k rekreaci zatím neslouží

Odkalovací rybníky poblíž Orlovské ulice nejsou určeny pro rekreaci. Dříve sloužily k zachytávání drobných částí černého uhlí v odpadní vodě z Dolu Dukla, než odtéká do říčky Sušanky. Lokalitu využívají k přebývání bezdomovci. Také utonulý muž se pohyboval v jejich komunitě. 

Rybníky by měly být v budoucnu rekultivovány. Jedním z plánovaných možností využití by měla být i rekreace.