Cestující i řidič vyvázli bez zranění. Hasiči autobus vyprostili pomocí pneumatických vaků a dvou vyprošťovacích speciálů – z Frýdku-Místku a Ostravy.

"Operační středisko hasičů bylo o nehodě pravidelného spoje na Visalaje informováno v neděli v deset hodin dopoledne. Do Skalice vyjely dvě jednotky ze stanic Frýdek-Místek, odtud i vyprošťovací speciál Tatra, a z Ostravy-Zábřehu - odtud vyprošťovací speciál Tatra 815 Omars s mobilní kontejnerovou dílnou," uvedl mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Ilustrační foto
Pozor na ledovku! Autem to bude na cestách o život. A mohou padat i stromy

Největší komplikací pro zasahující hasiče bylo zajistit, aby při vyproštění prázdného autobusu nebyl poškozen sloup a zároveň nezpůsobit větší škodu na autobusu třeba tím, že by jej sloup dodatečně odřel.

Video ze zásahu (HZS MSK): 

Zdroj: Youtube

"Všichni cestující – odhadem nejméně tři desítky – opustili autobus sami před příjezdem hasičů. Autobus zůstal opřený o sloup elektrického vedení, který ale nebyl poškozen. Pro kontrolu situace před a po vyproštění byl na místo nehody povolán technik ČEZ. Hasiči také požádali projíždějící sypač, aby na místo zásahu nasypal více kameniva," popsal mluvčí.

 Před zahájením vyprošťování hasiči pneumatickým vakem “sněhulákem” nazvedli autobus a podložili mu kola dřevěnými hranoly z mobilní dílny, aby dostali pravé kolo z příkopu na úroveň asfaltu na silnici (do stejné výšky) a mohli pak autobus tahat směrem do boku. K tomu posloužily silné navijáky ostravského Omarse.

Pustevny, sobota 6. února 2021.
OBJEKTIVEM ČTENÁŘE: Sněhové davové šílenství při cestě na Radhošť

"Vyprošťovací Tatra z Frýdku-Místku mezitím držela zepředu autobus na tyči, aby nesjel zpět do příkopu. Když byla zadní kola díky navijáku Omarse na silnici, druhá Tatra (FM) potáhla autobus dopředu a byl celý venku. Ten pak odjel do dílen na kontrolu podvozku," dodal Kůdela.