V závodě na 5 a 10 kilometrů bodla 18letou plavkyni vosa. Ve velkém počtu plavců si dívky v nouzi všimli pozorní policisté, kteří ve svém úseku na plavce dohlíželi ze člunu. Alergická reakce byla tak rychlá, že hrozilo, že při nevšimnutí by se plavkyně ponořila pod hladinu a utonula. 

"Závodnice zvedla ruku, aby dala znamení doprovodným plavidlům. Nejblíže byli policisté z krajské Speciální pořádkové jednotky Policie ČR, kteří plavkyni vyzvedli na palubu člunu a dopravili ke břehu. Tam se jí ujal lékař soutěže a zdravotní sestra. Vzhledem k rychlému nástupu alergické reakce byl na místo přivolán vrtulník záchranné služby, který přistál poblíž naší základny," řekl šéf soutěže Petr Urbánek. 

Plavčíci havířovského koupaliště byli podrobeni neohlášenému cvičení při záchraně tonoucího chlapce.
OBRAZEM: Plavčíci prošli neohlášeným cvičením záchrany tonoucího plavce

Prudká alergická reakce

"Po 13. hodině byla na základě oznámení o alergické reakci u mladé ženy po bodnutí hmyzem vyslána k zásahu posádka rychlé zdravotnické pomoci z Havířova a z Ostravy vzlétl vrtulník letecké záchranné služby. Osmnáctiletá plavkyně byla vosou bodnuta při plaveckých závodech, její alergická reakce byla bouřlivá. Stačila ještě vyslat signál o pomoc, takže byla z vody včas vytažena a dopravena na břeh. Zakrátko u ní však došlo k poruše vědomí a vážným dechovým obtížím. První pomoc poskytovala postižené přítomná zdravotnice, následně pak posádky ZZS. Pacientce zajistily žilní vstup a zasahující lékař ihned zahájil podávání potřebných léků. Poté, co se podařilo stav zlepšit, byla postižená vrtulníkem přepravena na oddělení urgentního příjmu FN Ostrava," uvedl k zásahu mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. 

Organizátoři závodů neponechali nic náhodě. Soutěže se účastnilo zhruba 120 plavců. Na jejich bezpečnost dohlíželi záchranáři z několika plavidel rozmístěných po celé trase. Vedle vodních záchranářů to byli také policisté a hasiči. 

Policista skočil pro plavkyni do vody

"V průběhu plaveckého závodu jedna ze závodnic přestala plavat, zvednutím ruky i voláním o pomoc avizovala kritickou situaci. Hlídka okamžitě zareagovala, policista počal plavat k ženě, tato se začala ponořovat. Dívku policista vytáhl nad hladinu, tato ještě sdělila, že byla zřejmě bodnuta hmyzem. Nato již nereagovala na podněty. Dívka byla policisty přepravena na palubu služební lodi, kde jí poskytli pomoc a současně byla lodí přepravena na břeh. Další pomoc plavkyni poskytli záchranáři," popsala policejní mluvčí Gabriela Holčáková.  

Závod v dálkovém plavání na Těrlické přehradě O pohár města Havířova.
OBRAZEM: Na Těrlické přehradě se konaly závody v dálkovém plavání