„Dostali jsme hlášení o bezvládném muži bez známek života před nádražní restaurací, proto jsme okamžitě vyrazili na místo. Současně s námi tam dorazila i rychlá záchranná služba. Záchranářce jsme pomohli se stabilizací stavu pacienta," uvedl strážník Martin Kolos.

Muž, který zkolaboval, byl podle strážníků v bezvědomí a nedýchal. Následoval boj o jeho záchranu. „Když jsme na místo dorazili, byl už celý fialový. Spadl z lavice a škrtil ho popruh od kabely, kterou měl přehozenu přes sebe. Záchranářka mu už poskytovala masáž srdce, a tak jsme ji vystřídali a pomohli jí s jeho napojením na kyslík. Asi po třech minutách začal muž konečně dýchat," popsal situaci strážník Rostislav Olšák s tím, že nakonec skončil v péči lékařů Bohumínské městské nemocnice.

A nešlo o první podobný případ. Tatáž dvojice strážníků si uměla poradit v další z kritických situací před třemi měsíci. Muž v bezvědomí potřeboval pomoc v lékárně na hlavní třídě města.

„Několikrát ročně se stává, že s kolegy zasahujeme u případů, které vyžadují znalost první pomoci. Bývají to buď epileptické záchvaty nebo se účastníme otevírání bytů ve spolupráci s hasiči, kde hrozí, že je uvnitř nějaká osoba v ohrožení života. Většinou asistujeme záchranářům a na veřejných místech zajišťujeme okolí, aby u zásahu bylo co nejméně lidí," dodal Martin Kolos.