"Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly v pátek po 13. hodině v Karviné-Hranicích, kde se na měkkém podloží převrátil bagr na bok do výkopu  a při nešetrném vyprošťování hrozilo poškození inženýrských sítí," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela s tím, že téměř po třech hodinách cizelérské činnosti hasičů a s pomocí těžké techniky byl stavební stroj vytáhnut mimo výkop bez porušení potrubí.

Na místo vyjely dvě jednotky ze stanic Karviná a Havířov, včetně vyprošťovacího speciálu na podvozku Tatra 815 a automobilového jeřábu AJ AC40 Demag/Terex.

"Bagr se vyvrátil ve výkopu na bok a nad funkčním potrubím jej držela pouze jeho vlastní hydraulická ruka lžíce. Ze stavebního vozidla unikalo přes víčko nádrže minimální množství nafty, která byla zachytávána do vědra (asi 3 litry)," uvedl dále Kůdela.

Řidič s autem vjel na staveniště, kde havaroval.
S autem skončil na stavbě, zedník to ale nebyl

Na místo byl proto povolán zástupce odboru životního prostředí karvinského magistrátu. Zásahu byli přítomni také zástupce stavební firmy a majitel bagru.

"Automobilový jeřáb hasičů bagr zajistil a pomalu vyzvedl kousek nad potrubí. Z boku jej jistila i vyprošťovací Tatra. Hasiči pod hydraulický systém lžíce bagru podložili - jako ochranu před případným pádem stroje – dlouhé a pevné dřevěné hranoly. Ve druhé fázi vyproštění šlo o opatrnou a pomalou součinnost mezi hasičskou Tatrou a jeřábem, který stavební stroj zvedal, když byl bagr nakonec postaven na pevnou plochu na kola a strojník obsluhy jej nastartoval. Na posyp drobného úniku provozních kapalin hasiči použili nasákavý sorbent," popsal zásah závěrem mluvčí hasičů Kůdela.

Papoušek se na konci června usadil na větvi stromu v havířovském dvorku.
VIDEO: Lidé neměli klidnou noc. Chovateli zase uletěl uřvaný papoušek