„Dnes proběhlo fárání odborné komise v lokalitě ČSA Závodu Důl Karviná do oblasti, kde došlo 14. listopadu k mimořádné události, kdy v důsledku důlního otřesu zemřeli tři horníci a devět jejich kolegů bylo zraněno. Byla pořízena fotodokumentace a provedena nezbytná měření k vyhodnocení celé události. Závěry budou známy v horizontu týdnů. Oblast zůstává uzavřena a neprobíhá v ní aktuálně žádná hornická činnost," informoval ve středu mluvčí důlní společnosti OKD Marek Síbrt. 

Otřes postihl lokalitu bývalého Dolu Doubrava, který byl před několika roky uzavřen. Šachty byly zasypány a nadzemní objekty zdemolovány. Důlní společnost se rozhodla vytěžit zbývající uhlí s tím, že horníci se do lokality dostávají ze sousední šachty Jan Karel, která je součástí Dolu Karviná. Právě při práci v ohradníku, který kdysi chránil šachtu před důlními vlivy, došlo k otřesu. V poddolované hornině se prudce uvolnilo nahromaděné napětí. Horníci byli zraněni padající horninou a tlakovou vlnou.  

Dva čeští horníci a jeden jejich polský kolega na následky zranění v dole zemřeli. Jeden havíř byl zraněn těžce a je v umělém spánku. V nemocniční péči zůstává také havíř hospitalizovaný v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj. Ten prodělal zákrok na horní končetině pod narkózou, jeho stav je ale stabilizovaný. Další zranění byla většinou lehčího charakteru.