Bouldering je disciplína sportovního lezení, při níž není lezec jištěn lanem a pohybuje se po stěnách pomocí rukou a nohou.

Výprava Baníku Karviná vyjela na Rock Point Mezinárodní mistrovství České republiky v boulderingu do Lanškrouna s dvojicí závodnic. Obě lezkyně, Eliška Adamovská i Markéta Janošová, patřily k favoritkám závodu a obě to také potvrdily.

Eliška Adamovská na stěně.Zdroj: Monika Brkalová

Sedmnáctiletá Adamovská zvítězila mezi ženami, čtrnáctiletá Janošová obsadila v kategorii dívek do 16 let druhé místo. Pro obě šlo o nejlepší umístění v jejich kariéře v příslušných kategoriích.

Eliška Adamovská vybojovala svůj premiérový titul mezi dospělými. „Mám z toho obrovskou radost. Mistrovství se mi moc líbilo a jsem ráda, že jsem si mohla zalézt na tak super bouldrech,“ přiznala lezkyně z Havířova.

Atmosféra mistrovství jí nadchla. „Závody byly organizačně na výši a to vítězství už bylo jen takovou třešničkou na dortu,“ mínila. Aktuálně vyrazila v rámci výkonnostního růstu do Španělska na skály.

Stejně jako její starší kamarádka je i Markéta Janošová v reprezentačním výběru ČR. V Lanškrouně závodila, jak už je pro ni typické, proti starším soupeřkám. „Nelezlo se mi zrovna dobře, ale s druhým místem jsem opravdu spokojená. Tak vysoko jsem v téhle kategorii ještě nebyla,“ přiznala lezkyně z Těrlicka.

Karvinští fotbalisté (na snímku Bojan letič) odehrají na závěr roku zápas v Plzni.
Těžký závěr: Karviná míří do Plzně

Také ona hodnotila mistrovství v boulderingu kladně. „Bylo to na vysoké úrovni i po sportovní stránce. Naposledy jsem se měřila se staršími soupeřkami, takže stříbrnou medaili beru jako úspěch,“ přiznala. Konkurence byla podle ní vysoká. „Soupeřky znám, potkáváme se na závodech během celého roku. Teď se už těším na přírodní skály, kde chci nasbírat zkušenosti, vytrvalost a sílu pro další závodní sezonu,“ přiznala.

V kategorii do 16 let závodí teprve prvním rokem. Dá se říci, že kalendářní rok 2018 byl pro velkým krokem kupředu. „Konečně jsem mohla bojovat o zařazení do mládežnické reprezentace ČR v kategorii dívek do šestnácti let a hned prvním pokusem se mi podařilo dostat se do reprezentace v lezení na rychlost,“ přiznala. Následoval bouldering a nakonec i lezení na obtížnost, tedy všechny disciplíny olympijské kombinace ve sportovním lezení, které jsou premiérově zařazeny do programu LOH 2020 v Tokiu.

Markéta Janošová (vlevo) brala druhé místo.Zdroj: Monika Brkalová

Hned po její první nominaci na mistrovství Evropy byla zařazena do Centra individuálních sportů Ostrava.

V Lanškrouně došlo i na vyhlášení Rock Point Českého poháru v boulderingu, kde nejvíce bodů v letošní sezoně posbírali Martin Stráník a Eliška Adamovská.

VÝSLEDKY MČR

Muži: 1. Vojtěch Trojan (SCARPA), 2. Martin Stráník, 3. Štěpán Stráník (oba Choceň).

Ženy: 1. Eliška Adamovská (Karviná), 2. Vanda Michalková (Slovensko), 3. Jana Ondřejová (Sokol Brno).

Chlapci do 16 let: 1. Ondřej Slezák (Rožnov p. R.), 2. Jan Vopat (Tisá), 3. Lukáš Doleček (Lanškroun).

Dívky do 16 let: 1. Eliška Bulenová (GTM Praha), 2. Markéta Janošová (Karviná), 3. Tereza Širůčková (HUDY Stěna Brno).

Likvidace pokračuje. Residomo bourá další domy v problémové lokalitě.
VIDEO: Likvidace pokračuje. Residomo bourá další domy v problémové lokalitě
Ilustrační foto.
Recidivista opět kradl: vybral a zničil dobročinnou kasičku v Havířově