Havířovští si vytvořili i hodně osobních rekordů, jednou byl překonán dokonce i rekord oddílu. Cenné kovy získali pro Slavii Lukáš Ožana a Petra Klementová.

Prvním republikovým šampionátem bylo 14. února mistrovství v chůzi na 3000 a 5000 m v Praze. V kategorii žaček (ročník narození 2001 a mladší) měl Havířov zastoupení v závodnici Editě Piprekové. Ta došla na hraně osobního rekordu (disciplína 3000 m, výkon – 20:29,13) na 17. místě. Svěřenkyně Jakuba Zechy a Víta Poláška jela do hlavního města hlavně sbírat zkušenosti, protože může vzhledem ke svému věku závodit v kategorii žaček ještě dva roky.

Následující víkend bylo na programu mistrovství pro kategorie dorostenecké (věk 16 a 17 let) a juniorské (18 a 19 let). I tyto závody se konaly v pražské hale. Slavii reprezentovali tři závodníci, a to Lukáš Ožana, Daniel Přeček a Václav Waloszek.

Roli adepta na medaili potvrdil Lukáš Ožana, který se postavil na start běhu na 1500 m v juniorské kategorii. Velmi rychle rozběhnutý závod, kde si Ožana hlídal jeho čelo, se v půli mírně zpomalil, ale zhruba dvě kola před cílem (posledních 400 m) se tempo zase výrazně zvýšilo. Havířovský závodník v tu chvíli trochu ztrácel na vedoucí trojici, ale potvrdil, že mezi mílaři má v této kategorii nejlepší finiš a postupně předběhl všechny soupeře, takže mohl slavit titul mistra republiky v novém halovém rekordu 4:03,69 min.

„Tradičně mi spadlo tempo v polovině závodu, ale naštěstí jsem vše dohnal ve finiši. Letos bych se rád soustředil spíše na osm set metrů a chtěl bych překonat oddílák na kilometru. Hlavním cílem je udělat co nejvíce bodů v první lize, do které jsme se s klukama probojovali," komentoval svůj výkon i nejbližší cíle Lukáš Ožana.

V juniorech si pak osobní rekord vytvořil také Daniel Přeček, a to ve skoku o tyči, kde výkonem 3,95 m vybojoval pěkné 9. místo.
Na 17. pozici se na trati 3000 m dorostenců umístil Václav Waloszek, který si podobně jako Pipreková v žactvu poprvé vyzkoušel atmosféru MČR.

Stříbro z Ostravy

Vrcholem halových atletických mistrovství bylo to nedávné v elitní kategorii dospělých, konané poslední únorový víkend v nové atletické hale v Ostravě. Havířov vyslal do bojů pět svých atletů.

Nejvýrazněji se dle předpokladů prosadila Petra Klementová. Ve vrhu koulí (4 kg) vybojovala pro oddíl fantastickou stříbrnou medaili, navíc v novém oddílovém rekordu 15,63 m.

„Už během rozcvičení jsem se cítila dobře a plná energie. Poslední trénink nebyl úplně podle mých představ a byla jsem z toho trochu nervózní," přiznala Klementová, která se podle vlastních slov necítila úplně připravená. „Věděla jsem, že mám na medaili, ale muselo se to sejít. K mému překvapení to pak ulítlo na 15,63 a jsem za to hodně ráda," přiznala čerstvá halová vicemistryně republiky. A jaké jsou její nejbližší cíle? „Uvažuji nad účastí na evropském poháru v Rumunsku. Pak si chvíli odpočinu a začnu se chystat na letní sezónu, kde bude hlavním cílem překonat hranici šestnácti metrů," přiblížila čtenářům Deníku.

Na hodnotném 7. místě doběhla havířovská štafeta mužů na 4x 200 m ve složení Vach, Linhart, Mizerák a Ožana. Posledně jmenovaný si pak doběhl pro devátou příčku i na trati 1500 m.

V osobním rekordu 7,16 skončil na 14. pozici Matěj Linhart v nejkratším halovém sprintu na 60 m.

Nutno poznamenat, že Havířov měl v Ostravě zastoupení také ve svých slavných odchovancích. Jaroslav Bába suverénně vyhrál skok vysoký a podobně, tedy s odstupem od svých soupeřů, si pro titul na 200 m doběhl i Pavel Maslák.

„Letošní halová mistrovství musíme určitě hodnotit velmi pozitivně. Všichni naši závodníci zaslouží pochvalu, vyplatila se jejich tvrdá příprava v tréninku. Absolutorium patří našim medailistům Petře Klementové a Lukáši Ožanovi," komentoval halovou zimu dlouholetý předseda úspěšného havířovského klubu Ivo Polášek.

Michal Broda sedmnáctý v oddílovém rekordu

I karvinská atletika měla na halovém mistrovství v Ostravě svého zástupce. Po dlouhých letech. Republikového mistrovství v kategorií dospělých se zúčastnil i předseda karvinské atletiky Michal Broda.

Startoval v běhu na 400 m a nezklamal. Jeho čas sice nepatřil k těm úplně nejlepším, ale již samotná účast na takovém podniku svědčí o jeho kvalitách. Podporu měl i v hledišti, protože karvinští atleti si příležitost vidět svého trenéra na vrcholné akci nenechali ujít.
„Snažil jsem se hlavně zaútočit na letitý oddílový rekord Jardy Staňka z roku 1988, to jsem ještě ani nebyl na světě," zasmál se Broda. Jaroslav Staněk tenkrát zaběhl skvělý čas 51,7 sekundy.

Broda startoval hned na začátku mistrovství a po různých přesunech ve složení rozběhů nakonec běžel v tom druhém s takovými závodníky, jako jsou Patrik Šorm či Jan Kubišta. A vedl si znamenitě. Podle předpokladů sbíhal po 150 metrech na posledním místě, ale neztratil kontakt s dalšími závodníky a držel se jich zuby nehty v závěsu.

„Měl jsem v plánu napálit druhé kolo, což se mi celkem povedlo. Jel jsem na krev, přece jen to byl domácí šampionát. Chtěl jsem tam nechat úplně všechno," přiznal Broda po závodě. Povedlo se. V cíli se na něj ze světelné tabule usmíval čas 51,63! Nový oddílový rekord byl na světě.

„Hrozně mě to potěšilo, až jsem si povyskočil. Že se to povedlo zrovna na republice, je prostě skvělé," radoval se Broda z halového osobáku i oddílového rekordu.