Ten si díky vítězství ve skupině zajistila favorizovaná Francie, ale Češi ukázali, že se umí na domácí půdě vyhecovat k velkým výkonům a zase tak daleko od překvapení nebyli.

„Hledali jsme cestičku, kudy bychom si přišli na Francouze, ale ti sem přivezli opravdu silnou sestavu," uznal trenér národního týmu Michal Turoň.

Se svým kolegou Stanislavem Kohoutkem postavili do rozhodujícího souboje sestavu, která zase tak daleko, jak napovídá konečný výsledek 1:4, od výhry nebyla.

„Kalkulovali jsme s tím, že Kristína přinese do kabiny singla, to se potvrdilo a pak jsme se pokusili překvapit soupeře ve druhém singlu, tom mužském, a pak také v mixu. Oba duely se hrály na začátku našeho souboje, a přestože je vyhrála Francie, kluci i Alžběta (Bášová) v zápasech odvedli bojovné výkony, se kterými musíme být spokojeni," rekapituloval Turoň.

Milan Ludík se s Francouzem Claerboutem držel až do samotné koncovky, kterou ale zvládl lépe soupeř po výsledku 21:18. Pak už se Claerbout odrazil k výhře i ve druhé sadě a české naděje pohasly.

„To nás trochu mrzí, protože Milan v koncovce hrál slušně a pokud by ji zvládl lépe, určitě by ohromně vyrostl. Vyhraný první set znamená hodně a přišlo mi, že Milan zrovna v ten moment hrál to, co na Francouze platilo," zalitoval Turoň pokažené koncovky i ztraceného utkání.

Milan Ludík se rval statečně, ale nakonec prohrál.Zdroj: Ivo Dudek

Také ve smíšené čtyřhře se dalo překvapit. Jakub Bitman a Alžběta Bášová se statečně rvali o dobrý výsledek. „Hráli opravdu dobře a ten konečný výsledek (21:14, 21:16 pro Francouze) se mi zdá moc krutý. Takový rozdíl to nebyl," mínil trenér české reprezentace. Před utkáním počítal s tím, že právě v těchto duelech je výsledek otevřenější.

„Škoda, že to nebylo 2:2. Za vyrovnaného stavu by se rozhodovalo v dámském deblu, a tam jsme si docela věřili. I tak holky v posledním zápase zabojovaly, na závěr celého programu to byla hezká tečka. I když prohrály 1:2, jely naplno a věřím, že kdyby to bylo 2:2 na zápasy, zabojovaly by ještě víc," mínil Turoň.

Kristína Gavnholt se v Karviné potkala s dobrou formou. Vyhrála oba své singly, přidala body ze čtyřhry. Jak zvládala tlak na svou osobu? Přece jen se od ní čekalo, že bude český tým táhnout. „Snažila jsem se na to mentálně připravit, snad se mi to povedlo. Před tou výbornou kulisou v Karviné jsem se dokázala vybičovat k maximálnímu úsilí," přiznala.

Zkušenost s karvinským publikem už má z mistrovství republiky, které ve Slezsku v lednu proběhlo. „Je to tady skvělé, diváci nás úžasně podporovali. Škoda, že je ten výsledek 1:4, protože většina zápasů byla vyrovnaných. A když tým prohraje, těžko mohu být i já sama spokojena," dodala.

Blízko k regionu má Adam Mendrek, jehož tatínek, bývalý vynikající reprezentant, pochází z Českého Těšína. „Zrodil se výsledek, jaký jsme asi očekávali, ale myslím, že to byl skvělý výkon od všech. Rozhodně jsme si to tady užili," ujistil mladý reprezentant.

Kristína Gavnholt byla oporou českého celku.Zdroj: Ivo Dudek

Mendrek naskočil do utkání proti Lucembursku, nad Mannem vyhrál 2:0 na sety. Byl spokojen se svým herním vytížením? „Počítalo se s tím, že naskočím do jednoho duelu. Jedničkou je Milan, na kterého mi v žebříčku schází asi devadesát míst. Naposledy ve finále v Egyptě mě také porazil, takže si zasloužil odehrát tady toho víc," uznal sportovně Adam Mendrek.

„Nebyli jsme zase tak daleko od výhry, diváci nám pomáhali, a to se pak hraje výborně. Snad to vyjde příště," přál by si Mendrek, jehož nyní čeká trénink a následně poslední turnaj ve Walesu. „Pak už se budu připravovat na republiku v Liberci a třeba se mi tam podaří Milana porazit," vyhlásil své nejbližší cíle.

A jak se líbil turnaj karvinským organizátorům z KaBal teamu? „My jsme spokojeni. Zase jsme posunuli laťku o něco výš, reprezentanti odevzdali, co bylo v jejich silách a diváci si určitě přišli na své. Viděli kvalitní badminton, povzbuzovali, vytvořili skvělou atmosféru," poznamenal Marek Ponča z pořádající organizace. A jak bylo náročné zajistit takový turnaj? „Bylo to o něco náročnější, než jsme zvyklí, ale máme už zkušenosti. Příští rok bychom rádi vyzkoušeli zase něco jiného, chtěli bychom uspořádat mezinárodní turnaj dospělých, podobný jako má sousední Orlová v kategorii juniorů," nastínil ambice karvinského badmintonu Ponča.

KVALIFIKACE V KARVINÉ
Výsledky: Francie – Lucembursko 5:0, Izrael – Česko 1:4, Česko – Lucembursko 5:0, Izrael – Francie 1:4, Lucembursko – Izrael 2:3, Francie – Česko 4:1.
Pořadí: 1. Francie 3 body, 2. Česko 2, 3. Izrael 1, 4. Lucembursko 0.