BK Krnov – Sokol Karviná 94:91 po prodloužení (80:80, 46:38)

Utkání proti vedoucímu týmu soutěže stálo Karvinou značné množství sil. „Klukům není co upřít, domácí vyhráli se štěstím, ale hráli také dobře,“ uznal jeden z trenérů karvinského celku Roman Hamrus.

Krnov se opíral o dva skvělé dlouhodobé hráče z nejvyšší soutěže Jakuba Blažka a Michala Čarneckého, kteří svou kariéru spojili s Opavou a Pardubicemi. To bylo znát.

Krnov byl celou dobu mírně vpředu, ale Karvinští se nevzdávali a skvěle bránili. „Po poločase jsme stupňovali tempo a Krnov přestával našemu fyzickému tlaku stačit,“ všiml si Hamrus.

Dvě minuty před koncem vedli Karvinští 77:71, ale domácí Blažek prakticky sám srovnal. Ještě třicet sekund před koncem byl stav 78:79 po skvělé akci T. Hamruse a Šedy. Následně hosté ubránili krnovský útok a po faulu na Horvátha se házely šestky. Horváth jednu proměnil (78:80) a domácím zbývalo pouhých šest sekund, nicméně dosáhli na srovnání po neuvěřitelném dopichu do koše.

„Jejich střela byla zoufalá, ale odrazila se skoro až zázračně do boku, kde domácí nepříliš podstatný hráč ze vzduchu s klaksonem dopíchl míč do našeho koše. To jsem už dlouho nezažil,“ vrtěl hlavou Hamrus.

Šlo se tak do prodloužení, kde už hosté byli vyšťavení (i psychicky) a bez tří hráčů. Oswald musel střídat kvůli silným křečím, Uherec byl vyfaulovaný a na střídačku odkulhal i T. Hamrus.

I tak Karvinští bojovali ze všech sil, ale herní zkušenost výše zmíněných Blažka a Čarneckého rozhodly. „Každý odevzdal, co bylo v jeho silách. Zatím jsme Krnov potrápili asi nejvíce ze všech,“ dodal trenér Sokola.

Karviná: Horváth 21, Šeda 20, Oswald 19, T.Hamrus 17, Landor 6, Uherec 5, Marek 2, Billík 1, Krutina, Pšenica.

TJ Šumperk – Sokol Karviná 68:69 (29:22)

Po velkém vyčerpání absolvovali Karvinští hned druhý den podobně těžký zápas v Šumperku. „Jestli jsme měli v Krnově smůlu, pak proti Šumperku jsme naopak měli štěstí. Ale šli jsme mu naproti, kluci znovu obrovsky bojovali,“ chválil Roman Hamrus.

Šumperk se opíral o své dvoumetrové pivoty, hlavně Josef Kresta, dlouholetý hráč nejvyšší soutěže, byl pro Sokol těžkým oříškem. Hosté však opět výtečně bránili.

Valnou část hry doprovázely nepřesnosti ze strany rozhodčích, takže hráči s nimi až příliš diskutovali, ale ve 33. minutě se hosté po trojce T. Hamruse poprvé dostali do vedení (53:52). Šumperk pak díky Krestovi otočil, ale domácí už znatelně fyzicky odcházeli, takže hosté začali mít navrch rychlostně.

Postupně otočili na 68:69 a i přes další pochybení arbitrů, kteří věnovali dvakrát nesprávně míč Šumperku, už domácí útoky odvrátili.

„Takového vítězství si hodně vážíme, asi nám basketbalový bůh vrátil to, o co jsme přišli v Krnově. S jednou výhrou z těžkého výjezdu jsme spokojeni,“ uznal Roman Hamrus.

Karviná: Landor 20 (4 trojky), Horváth 19, Šín 14, T. Hamrus 7, Marek 4, Šeda 3, Oswald 2, Uherec, Krutina, Bilík, Pšenica. Trenéři: R. Hamrus a P. Sodomka.