„V zásadě jsme zlomili nelichotivou bilanci s tímto soupeřem. Za těch sedm let, co druhou ligu hrajeme, jsme v Žabovřeskách nikdy nevyhráli. Na hale Rosnička se nám střelecky nedaří, což vlastně platilo i tentokrát, ale skvělou obranou jsme nakonec přece jen dosáhli na oba body," přiblížil jeden z karvinských trenérů a starosta karvinského Sokola Roman Hamrus.

Spartak Uherský Brod – Sokol Karviná 69:74 (25:37)

Tým Uherského Brodu dokázali Karvinští doma porazit o 7 bodů. Domácí však od té doby výrazně posílili a zlepšili své výsledky. Jejich sestavu tvoří tři hráči z Opavy (současní či bývalí hráči I. ligy) a na rozehrávce působí skvělý střelec a rozehrávač Mrlík (bývalý hráč Zlína).

V hale fandilo velké množství diváků a hosté byli celé utkání pod permanentním tlakem obecenstva. Popasovali se s tím ale skvěle. Vybudovali si náskok, který ve 27. minutě narostl do stavu 35:52. „Kluci předváděli v obraně výtečný výkon. V útoku jsme hráli zkušeně takticky," popisoval hlavní kouč mužstva Petr Šupol.

Kombinacemi na karvinské pivoty si hosté trpělivě budovali náskok, za zmínku stojí i smeč Romana Halíka s faulem a v prvním poločase i čtyři trojky Jana Landora. V poslední čtvrtině však domácí hodně přitvrdili v obraně, Karvinští udělali několik ztrát a po několika „zázračných" střelách Mrlíka a skvělých protiútocích bratří Ihringů se dotáhli až na tři body (59:62).

V posledních pěti minutách však Karvinští obrovskou bojovností a disciplínou své vedení udrželi, přestože dohrávali bez T. Hamruse a Dostála. Během utkání dosáhli na 43 doskoků (Dostál 13, Oswald 10). Individuáně zahráli skvěle hlavně Halík, Dostál pod košem a na perimetru Oswald a Landor.

Karviná: Halík 22, Oswald 21, Dostál 16, Landor 13 (4 trojky), Horváth 1, Lepka 1, Hamrus, Billík, Segeďa.

SK Žabovřesky – Sokol Karviná 55:62 (29:28)

Brňané disponují velmi kvalitním a rychlým týmem s celou řadou hráčů se zkušenostmi z nejvyšší soutěže. Hrají tam také borci, kteří v Brně studují na vysoké škole, například Tkáč z Pardubic, Monínec z Olomouce a podobně. „Vzhledem k tomu, že Hladnov tam prohrál o 21 bodů a nebyl schopen dát padesát bodů, jsme si nějaké ambice nedělali, ale zkusili jsme překvapit," nastínil trenér Šupol.

Začátek tomu moc nenasvědčoval. Žabiny se v pohodě ujaly vedení 10:0. „Tradičně jsme se tady nemohli trefit do koše," kroutil hlavou Šupol.

Následovalo však obrovské karvinské vzepětí v obraně a domácí střelci se začali prosazovat čím dál hůř. Naopak Karvinští výrazně přidali i na útočném doskoku a brněnský náskok se začal ztrácet v mlze.

„Změnili jsme osobní obranu na zónovou, s tím si domácí nevěděli rady. Zatímco v první půli nás střelecky drželi pouze Roman Halík a Michal Dostál pod košem a také Honza Horváth na perimetru, ve druhé půli už se probudili i další kluci a hlavně střelci z dálky jako Tomáš Hamrus nebo Honza Landor," přibližoval Šupol.

Úspěšnými trojkami dostali Karvinští soupeře pod tlak, ten musel vysounout obranu a hostům se tak zvýšil prostor pro jejich kombinace pod koš, kterými několikrát rozebrali brněnskou obranu. Při závěrečném tlaku Žabovřesk si hosté počínali znovu výborně takticky, neztráceli míče a po taktických faulech domácích bezpečně proměňovali trestné hody.

„Vzhledem k absenci pěti zraněných či nemocných hráčů bychom byli spokojeni i s jednou výhrou. Dvě jsou přímo báječné. Hladnov u obou soupeřů prohrál, navíc s oběma teď máme lepší vzájemné zápasy, což se může v závěru hodit. Všichni hráči skvěle bojovali a hráli chytře, velká pochvala," uznal trenér Roman Hamrus.

Karvinští se v tabulce probili na čtvrté místo, ale tabulka je obecně hodně vyrovnaná a všechny týmy se porážejí navzájem, takže jisté nebude až do závěru nic.

Karviná: Dostál 19, Halík 14, Oswald 10, Landor 7, Hamrus 6, Horváth 6, Lepka, Billík, Segeďa Trenéři: Petr Šupol a Roman Hamrus.