Závod byl zařazen do havířovské ligy základních škol a byl to zároveň již 15. ročník memoriálu Manfréda Kosla, jednoho ze zakladatelů havířovské atletiky. Kvůli deštivému počasí na začátku měsíce června se závod dvakrát termínově přesunoval a až napotřetí bylo počasí vhodné k závodění.

„Tyto změny v termínech závodu se negativně promítly na celkovém počtu startujících. Těch se přihlásilo něco málo přes devadesát. Co se nepodařilo v kvantitě, to ale vynahradila řada kvalitních výkonů jednotlivců," sdělil své postřehy Jan Polášek, trenér havířovských atletů.

Běh Havířova je již několik sezon závodem krosovým, což znamená, že se nezávodilo na umělém gumovém povrchu, ale na běžecké šestisetmetrové stezce, která je převážně povrchu travnatého. Trať je, až na jeden krátký kopeček, rovinatá. Jedinečností závodu je fakt, že se ho mohou účastnit všechny věkové kategorie. Ročníky narození 2007 a mladší mají vypsaný společný závod rodičů s dětmi. „Bohužel se tohoto závodu letos zúčastnila pouze jediná dvojice. Byla to Eliška Kubíková s adoptivním strejdou Jirkou Korejzem. Všechny děti do deseti let byly v cíli odměněny balíčkem s gogounama. Ročníky narození 2006 a starší již měly klasický charakter závodu jednotlivců," doplnil trenér.

„Počasí tentokrát vyšlo bezvadně. Trochu jsme byli zklamáni počtem účastníků, zejména nezájmem spousty základních škol. Pochvalu zaslouží ti závodníci a učitelé, kteří si přišli zazávodit a reprezentovat svou školu. Jinak měly závody poměrně vysokou kvalitu, o čemž svědčí výkony kategorií mladšího žactva - ročníků 2001, 2000 a starších kategorií. U ročníků mladších než 2002 jde spíše o účast samotnou a radost z pohybu," popsal vítězný trenér Jan Polášek.

Vážení čtenáři, Deník na svém webu nezveřejňuje celý obsah novin a celé znění všech článků. Ucelené zpravodajství z regionu, České republiky i zahraničí, kultury a sportu, a také rubriky zábavy, osobní inzerce nebo speciální přílohy najdete v tištěném vydání Vašeho deníku nebo ve zlevněné předplacené internetové verzi. Aplikaci e-paper najdete ve spodní části těchto webových stránek. Deník v plném znění takto můžete po připojení číst kdykoliv a kdekoliv na počítači nebo mobilním zařízení. Stránky i jednotlivé články můžete tisknout nebo archivovat.